Младом бањалучанину Луки Перићу и лопта и бицикл иду руку под руку

Душан Репија
Младом бањалучанину Луки Перићу и лопта и бицикл иду руку под руку

БАЊАЛУКА - Мало је спортиста који су подједнако добри у два различита спорта, а посебно не толико сродна. Један од таквих примјера је Лука Перић, 16-годишњи тинејџер који је већ дебитовао за први тим Борац м:тела, а уједно је и кадетски вицешампион БиХ у бициклизму.

 

Обје љубави Лука је наслиједио од оца Доситеја, који је у другој половини деведесетих играо за Црвену звезду са неким од најбољих рукометаша Србије - Жикицом Милосављевићем, Владимиром Петрићем, Игором Бутулијом... Старији Перић каријеру је, нажалост, морао да прекине прије времена због незгодне повреде. Доктори су му послије операције савјетовали да почне да вози бицикл и тако се родила нова љубав. Зато није ни чудо што је Лука већ са шест година почео да се дружи са рукометном лоптом, а посљедњих неколико година уз оца је заволио и бициклизам. Резултати су дошли прилично брзо, али ништа није случајно. Лука је уз несумњив таленат и велики радник.

- Школа, учење, рукомет, бициклизам, теретана, трчање. На те активности сведе се један мој обичан дан. Јесте мало напорно, али још све успијевам да стигнем. Школа је, наравно, на првом мјесту - рекао је Перић.

Признаје да му је рукомет дражи, али да му је бициклизам много помогао.

- То су два потпуно различита спорта, али се трудим да предности једног примијеним на други. Од када тренирам бициклизам добио сам много на експлозивности, имам бољу координацију и много сам израстао. И психички сам много јачи, јер је вожња бицикла у једну руку борба са самим собом и тјерање себе да идеш до крајњих граница. С друге стране, за бициклизам су потребне јаке ноге, руке, стомак, леђа, а то већ десет година стичем тренирајући рукомет - рекао је Перић.

Иако се издваја од вршњака, свјестан је да је пред њим још много рада како би се усталио у првом тиму Борца.

- Сјећам се посљедњег тренинга уочи меча са Славијом и тренутка када је тренер Мирко Микић прочитао моје име на списку играча за утакмицу. Био сам јако узбуђен, мало сам спавао ту ноћ, а имао сам и трему пред утакмицу. Ипак, добио сам прилику и мислим да сам је искористио јер сам постигао пет голова - сјећа се Перић прошлогодишњег дебија у “црвено-плавом” дресу.

Од тада је још неколико пута добио прилику да игра, а нада се да ће тако бити и у наставку сезоне. У међувремену, минуте и искуство скупља у другом тиму Бањалучана који се такмичи у Првој лиги РС.

Што се тиче бициклизма, амбиције су му да идуће сезоне покуша да оде степеницу више и на тај начин помогне свом БСК-у да поново постане најбољи клуб у БиХ.

- Имамо младу екипу, одлично радимо и вјерујем да можемо већ идуће сезоне вратити клуб тамо гдје му је мјесто - подвукао је Перић.

 

 

“Дупли” репрезентативац

Колико је Перић успјешан у оба спорта говори податак да је у оба репрезентативац БиХ. Стандардни је члан кадетске селекције БиХ у рукомету са којом ће ускоро наступити на Европском првенству Б дивизије, док је већ учествовао на првенству Балкана у бициклизму.

 

Породица подршка

Иако због силних обавеза у кући практично само преспава, Перић истиче да има велику подршку мајке и оца.

- Тата је играо лијево крило, а ја десно, па може много да ми покаже како да се поставим, који шут да изаберем у датој ситуацији и слично - рекао је Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана