Младен Крстајић: Подцењени су моји резултати са Србијом

Милан Зубовић
Младен Крстајић: Подцењени су моји резултати са Србијом

БАЊАЛУКА - Част да постане први добитник награде амбасадор фудбала припала је некадашњем репрезентативцу и селектору Србије Младену Крстајићу.

Са "орловима" је наступио на Свјетском првенству у Русији, гдје се није прославио, док је сарадња са њим раскинута прошле године, након тешког пораза од Украјине (0:5) у квалификацијама за Европско првенство. Признао је да му је то један од најтежих неуспјеха у каријери, која је имала много више блиставих момената.

- Украјина је била најтежи пораз, мада сам губио Бундеслигу у последњим колима, као и мечеве на СП у Немачкој. Ипак, неке ствари гледамо превише трагично, као да је све пропало. Негативна је атмосфера у друштву и чим се деси нешто лоше, човека склањају. Сада је селектор Љубиша Тумбаковић, сутра ће бити неко други, али је проблем негативна атмосфера. Није битно ко је селектор када немамо јединство у друштву. Све се гледа политички, а спорт мора да буде мимо тога. Шта има везе што је Александар Вучић председник. Треба га поштовати, јер смо га изабрали. Да ли треба да мрзимо фудбалску или кошаркашку Србију јер је Вучић председник?. То је тај почетак стварања негативне атмосфере - изјавио је Крстајић.

Сматра да је негативна енергија око репрезентације одраз ситуације у друштву. 

- Ако се деси нешто лоше у фудбалу, одмах крећу напади на ФСС. У Хрватској има пет-шест политичких странака, али када игра рукометна репрезентација, сви је подржавају. До јуче је све било супер у кошаркашкој репрезентацији, а сада ваља Александар Ђорђевић, док Новака Ђоковића вешамо након изгубљеног сета - истакао је Крстајић.

Његов насљедник на клупи националне селекције има тежак задатак да кроз бараж против Норвешке избори наступ на ЕП.

- Време ће показати да Лига нација није била такмичење које тек тако играмо. Гурнуо сам младе играче који би требало да наредних десет година буду носиоци игре, наравно уз неке искусне. Прошли смо као први и дошле су квалификације, где смо знали да је Португалија број један и да Украјина има добар тим те игра добар фудбал. Десило се што се десило и све је било добро до те утакмице у Украјини. Да смо добили 1:0, нико "а" не би рекао, али се десило то што се десило. Десио се такав дан и преузео сам кривицу на себе, без обзира на то што знам неке ствари које нису за јавност. Био бих и даље селектор да није било тог меча - нагласио је Крстајић.

Играчку каријеру у репрезентацији завршио је на Мундијалу 2006. године у мечу са Обалом Слоноваче, када је сломио руку, а рекао је да младим играчима треба давати шансу и истрпјети их у екипи.

- "Пара ми очи" то што се враћамо уназад и говоримо "треба нам овај или онај старији играч", без обзира на квалитет. Ако смо нешто пресекли и две године гурали, не видим разлог позивања старијих, већ треба младе гурнути у ватру, да их имамо за наредних десет година. Марко Грујић је суперталентован и са Немањом Максимовићем наредних десет година играће два централна везна. Не можемо да чекамо да се деси нешто лоше па да их бацамо у ватру, већ одмах да крећемо са њима. Момци имају жељу да играју, мада можда олако губимо патриотизам, а можда су и наша очекивања превелика. Јесмо квалитетна репрезентација, али нисмо велесила. Сада се не мешам у посао и говорим као навијач - казао је Крстајић.

Са функције предсједника Радника повукао се недавно, мада постоји шанса да се прикључи управи, док је нагласио да у бијељинском клубу мора доћи до великих промјена.

- Нисам се вратио у Радник, а слика која је изашла у медијима је моја нека жеља да ти људи буду део промена у Бијељини. Неке ствари не функционишу као пре, јер је дошло до засићења те постало монотоно. Ако неко жели нешто да гради, а нема снагу, мора да дође до промене, мада је проблем што има доста сујете. Ствари морају да се мењају од крова, а кров је општина Бијељина и водећи људи у граду. То смо трпели и како смо правили добре резултате бивало је све горе и горе. На крају сам видео да нема смисла да своје име дајем за неке ствари. Дотакли смо нешто што је била немогућа мисија. Када сам ушао у Радник била је част да останемо у лиги, али смо већ друге године узели Куп БиХ, продали три играча, пет пута узели Куп Републике Српске, два пута играли Европу и то остварили без финансија. Имао сам жељу да нападнемо титулу у БиХ, што је нереално у овом моменту, мада Бијељина има снагу за такво нешто, али се није препознало и захвалио сам се. Не занима ме Европа да идем као четврти већ као шампион. Ако је Борац био шампион 2011, не видим разлог зашто Радник не би био шампион 2021. То људи нису препознали и због њих сам изашао. Деградирали су мој рад - нагласио је Крстајић.
 

Чека понуду

Некадашњи селектор има жељу да се бави тренерским послом.

- То је мој пут. Нема конкретних понуда. Када питате неког тренера, он обично каже да је одбио. Нисам ништа одбио, јер нема ништа конкретно. Фудбал је мој живот и бавићу се њиме - казао је Крстајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана