Мирослав Човило, фудбалер Лугана за “Глас Српске”: Одбрана Бојса велика шанса Звезде

Душан Репија
Мирослав Човило, фудбалер Лугана за “Глас Српске”: Одбрана Бојса велика шанса Звезде

Лугано - Црвена звезда има лијепу шансу да другу сезону у низу игра групну фазу Лиге шампиона, јер Јанг Бојс није препрека коју Београђани не могу да прескоче, оцијенио је за “Глас Српске” фудбалер Лугана Мирослав Човило.

Искусни везни играч из Невесиња недавно је са својим тимом играо против Јанг Бојса, а упркос поразу његове екипе, шампион Швајцарске на њега није оставио богзна какав утисак. Како је и прошле сезоне водио битке са екипом из Берна, сматра да је Звездин ривал у овом тренутку далеко слабији него тада.

- Не могу да кажем да немају квалитет, али је по мом мишљењу он мањи него прошле сезоне. Напустили су их носиоци игре попут Кевина Мбапуа (Волфзбург) и Ђибрила Сова (Ајнтрахт), а Стиви фон Берген се повукао. Уз то, повријеђени су Гиојом Оаро и Миралем Сулејмани. Дошло је доста играча који још нису похватали све постулате игре, тако да мислим да је Звезда ближа пролазу - рекао је Човило.

Највећа бољка Бојса на старту нове сезоне је одбрана јер велико појачање из Херте Фабијан Лустенбергер и доскорашњи члан Грасхоперса Седрик Зесигер не дјелују сигурно.

- Зесигер је још неискусан, направио је неколико киксева и сигурно је под притиском. Увидјели су проблем па су ангажовали Фредерика Соренсена из Келна, али је питање да ли ће тренер Жерардо Соане ризиковати и ставити га да дебитује послије три дана у клубу у овако важном мечу - навео је Човило.

Како је велики пријатељ помоћног тренера Црвене звезде Милана Косановића, претходних дана интензивирали су контакте, па му је до детаља испричао карактеристике игре и појединаца Звездиног сутрашњег ривала.

- Највећа снага Бојса је контранапад и транзиција. Неумјесно је поредити, али тај сегмент игре усавршили су скоро као Ливерпул. Имају праве, да тако кажем “животиње”, по крилима и сваком могу да направе проблем уколико дочекају шансу. Слично као Копенхаген, мање су опасни када им дате да држе лопту и из грађења игре покушају да дођу до гола. Упозорио сам Милана на то, али вјерујем да Звездин штаб то зна и без мене, јер је Владан Милојевић много пута показао да је велики тактичар - нагласио је Човило.

Познато је да велика већина Невесињаца црвено-бијеле боје носи у срцу, па тако и момак који је имао прилично чудан фудбалски пут, али на крају може да се похвали одличном каријером.

- Ух, док сам још био средњошколац и играо у матичном Вележу, често сам ишао на “Маракану”. Сутра, нажалост, нећу моћи да бодрим Звезду уживо јер имам тренинг, али ћу бити уз ТВ. Велики је капитал што је реванш у Београду јер смо и прошле сезоне видјели да није лако изаћи пред 50.000 навијача - сматра Човило.

Поуздани везни фудбалер најдубљи траг оставио је у Краковији, гдје је провео пет сезона. Прве кораке направио је у матичном Вележу, да би послије одласка на студије у Нови Сад одлучио да бар професионално батали лопту. Ипак, кренуо је из четврте лиге Србије, за кратко вријеме докопао се Суперлиге, а онда имао двије сјајне сезоне у Словенији. У Краковији је стекао велики углед, био је љубимац навијача и предсједника клуба који је у више наврата одбијао понуде клубова, међу којима је био и бундеслигаш Дармштат. Ипак, прошлог љета је одлучио да се опроба у новој средини.

- Нисам погријешио што сам одабрао Швајцарску. Лугано је добро организован клуб, а најдраже ми је што нема притиска као у Пољској. Прошле сезоне играли смо одлично и изборили пласман у групну фазу Лиге Европе. Промијенили смо доста играча, још се уигравамо па се надам да ће све доћи на своје мјесто и да ћемо оставити добар утисак у Европи - закључио је Човило.

Вјештачки терен предност домаћих

Мала предност домаћих у сутрашњем мечу могао би да буде терен са вјештачком подлогом. Стадион “Швајцарска” је врло модеран и лијеп, али екипама које су навикле на природну траву зна да направи проблем.

- Они су навикли и сигурно се добро сналазе, али мислим да баш због подлоге имају доста проблема са повредама. Ако ми нешто не одговара у Швајцарској, то су терени јер је већина са вјештачком травом. Није уопште једноставно играти, поготово често прелазити с једне на другу страну - рекао је Човило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана