Марко Рудић: Скијање као љубав

Срна
Марко Рудић: Скијање као љубав

ПАЛЕ - Тридесетједногодишњи Марко Рудић са Пала, некадашњи репрезентативац БиХ, припада реду најбољих скијаша које је Јахорина изњедрила, а упорношћу је успио да испуни свој сан - два пута је учествовао на Зимским олимпијским играма.

УЖИВАЊЕ У СКИЈАЊУ

Марко је данас тренер скијашке репрезентације Хонг Конга.

Он прича Срни да је скијање заволио захваљујући оцу Дарку, који је, нажалост, преминуо, а годинама је радио на планини и силну љубав према скијању пренио на своје четворо дјеце.

“Моја скијашка прича почиње 1993. године. Прве кораке на скијама направио сам управо на планини са три године. Већ са четири спуштао сам се са највећих врхова Јахорине, а то је тада била само дјечачка жеља да се бавим скијањем”, присјећа се Рудић и наводи да је, када се нешто ради из љубави, успјех загарантован.

На самом почетку, Марко је показивао велики таленат и волио да се такмичи, али је знао и за своју душу да се спусти низ планину и ужива у необузданом слободном скијању.

Прво такмичење имао је у Црној Гори и тако кренуо ка остварењу сна.

ОДЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ НА ОЛИМПИЈАДАМА

На Зимским олимпијским играма у Ванкуверу 2010. године Рудић је остварио најбољи резултат у слалому и био 36. од 105 учесника. Наступио је и у велеслалому и заузео 58. мјесто.

Марко истиче да је резултат у Ванкуверу уједно био и најбољи пласман од свих учесника из БиХ на Олимпијади.

Паузирао је затим двије године с обзиром на то да је скијање јако скуп спорт и изискује много новца.

Рудић прича да је 2013. године успио да добије међународну олимпијску стипендију, након чега се одрекао друштвеног живота који је у том тренутку имао како бих све подредио скијању са циљем да оде на Зимске олимпијске игре у Сочију.

“Успио сам да се квалификујем за Сочи и одем поново на Олимпијске игре 2014. године и остварим фантастичне резултате. Заузео сам 49. мјесто од укупно 109 такмичара у велеслалому”, присјећа се Рудић.

На међународној трци “ФИС куп Јахорина”, одржаној 2015. године, Марко је остварио најбоље бодове у историји мушког скијања у БиХ.

ПОВРЕДА ЗАУСТАВИЛА КАРИЈЕРУ

Рудић је послије отишао на Свјетско првенство у Америку и тамо доживио повреду кољена.

Након свих повреда, Марко Рудић се враћао јачи и са више мотивације према скијању, ипак, послије повреде у Америци, одлучио је да заврши са такмичењима.

Љубав према скијању наслиједили су и брат Јован и сестре Милица и Марија. Сви су сјајни скијаши, а иза њих стоји мајка Биљана, којој Марко захваљује што га је са 13 година послала у Словенију иако је за њега то тада био шок и непозната земља.

“Да нисам тада отишао, можда никада не бих дошао до Олимпијаде, о којој сам дуго сањао”, каже он.

ХОНГ КОНГ - ВЕЛИКИ УСПЈЕХ, А ЈАХОРИНА КУЋА

Марко Рудић истиче да је велики успјех, али и одговорност, тренирати репрезентацију Хонг Конга, мада не зна гдје ће га скијашки тренерски путеви одвести.

“Једино што знам јесте да ћу се на Јахорину увијек радо враћати јер је она моја кућа”, поручује Рудић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана