Маринко Умичевић: “Браћа Далтони” руше Савез

Синиша Котараш
Маринко Умичевић: “Браћа Далтони” руше Савез

Бањалука - Предсједник Рукометног савеза БиХ Маринко Умичевић тврди да хрватски чланови Управног одбора константно опструишу рад овог органа, али да ће Премијер лига стартовати када је и предвиђено, 14. септембра.

Према његовим ријечима, четири члана Управног одбора из реда хрватског народа поново нису хтјели да дођу на заказани састанак, баш као што нису били ни у Бугојну, Требињу и Добоју.

- Они су прије неколико дана одржали неки “паравојни” састанак који није легитиман и који је био више дружење него озбиљан састанак. Није лијепо да нису дошли у Бањалуку, али то и не чуди јер нису дошли ни у Требиње ни у Добој, ево ни сада, а ми смо ишли у Мостар. Њих четворица, које зовем “Далтони”, све раде да уруше договоре, а све ради неке своје користи - истакао је Умичевић.

Ипак, иако није имао потребан кворум, ни састанак у Бањалуци није потрошен узалудно, баш као што то нису били ни они претходни.

- Одржали смо конструктиван, радни састанак и, да бих показао добру вољу, заказао сам нови састанак за понедјељак у Сарајеву. Док сам предсједавајући УО сви састанци ће бити у Сарајеву. Тамо ће у дневни ред бити уврштен и њихов захтјев за одржавањем ванредне скупштине, али да се одмах зна, РСРС ће бити против ванредне и подржаће редовну скупштину. - каже Умичевић.

- Такође, тражићемо промјену Статута, да избацимо оно Херцег-Босна јер може бити само ФБиХ и Република Српска. Мораћемо, уједно, тражити механизме заштите јер ако неко опструише рад, као што то сада раде Хрвати, немамо могућност да то спријечимо. Нажалост, ЕХФ није вољан да нам помогне и морамо сами рјешавати све проблеме. Покушаћемо да ступимо у контакт с Олимпијским комитетом БиХ да нам помогне јер ми то сами не можемо превазићи - додао је Умичевић.

Оно што је сигурно, Премијер лига БиХ за мушкарце стартоваће 14. септембра, али је споран начин попуњавања наредне сезоне.

- Имамо подршку клубова, одредили смо комесара, извукли парове, усвојили пропозиције и првенство ће почети 14. септембра. Договорен је наступ 17 екипа, а једино спорно било је што су из ФБиХ тражили да у наредној сезони упадају њихова два, а наш један. То никада нећемо прихватити, може само један - један. Ове године пристали смо на компромис, а већ идуће из лиге ће испасти три екипе, а ући двије и постепено ћемо је смањивати све до 12, што је оптималан број. Генерално, таоци смо Зрињског, који још не зна да ли ће уопште почети такмичење, док Извиђач ћути и мути. Моје мишљење је да би најбоље било да буде формирано удружење лигаша које би водило такмичење, и то ће бити наш приједлог - закључио је Умичевић.

 

И Борац је крив за лиценце

Први човјек РСРС има функцију потпредсједника РК Борац м:тел и отворено је рекао да његов клуб сноси дио кривице за недобијене лиценце овољетних појачања.

- Мени је најтеже јер сам уједно и потпредсједник Борца. Тражио сам од в.д. секретара РС БиХ Халила Шкаљића да ми достави комплетну документацију у вези са процедуром. Ту се десио један проблем јер је једна радница Савеза, коју форсирају Хрвати незадовољна платом закључала канцеларију, узела печате и све папире те отишла кући. Дошло је до вакуума и, док смо све ријешили, било је касно. Ипак, мишљења сам да је у свему томе пола кривица Борца, а пола Савеза - категоричан је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана