Тинејџер из Добоја пише историју тениса Српске: Максимовић игра за трофеј у Монте Карлу

Душан Репија
Тинејџер из Добоја пише историју тениса Српске: Максимовић игра за трофеј у Монте Карлу

МОНТЕ КАРЛО - Млади тенисер из Добоја Марко Максимовић пласирао се у финале мастерса у Монте Карлу из категорије Тенис Европа до 16 година.

 

Он је у полуфиналу послије преокрета добио трећег носиоца Пољака Јакуба Једржејчака са 3:6, 7:5, 7:5 те стигао до највећег успјеха у каријери. Посао је можда могао да заврши и раније, јер је имао брејк вишка и неколико прилика за дупли брејк у посљедњем сету, чак је и сервирао за меч при резултату 5:3, али је рука задрхтала. Пољак се вратио у игру, али је Максимовић ипак пронашао снагу и фокус да још једном одузме сервис Једржејчаку и пласира се у финале.

Прије поласка у Кнежевину момак који има 15 година и успјешно се носи са годину старијим ривалима самоувјерено је најавио борбу за трофеј. И ево - стигао је на меч до престижног пехара.

Бити међу осам најбољих играча у својој категорији је огромна ствар, а пласирати се у финале је успјех раван чуду. Посебну тежину има и поглед на бивше шампиона, јер су овај турнир између осталих освајали Рафаел Надал, Александар Зверев, Ким Клајстерс, Белинда Бенчић... Максимовић је са својим тренером Денисом Спахићем ове сезоне направио значајан искорак те освојио турнире у Добоју, Зеници и Сарајеву из елит категорије. У недавном разговору за “Глас Српске” признао је да је прилично тешко све финансирати па се овај успјех може гледати и кроз ту призму, јер би и код потенцијалних спонзора требало да има велику тежину.

Наравно, Монте Карло је познат као тениска Мека па је члан Тениског клуба Добој имао прилику да упозна Ивана Љубичића и још доста људи који су имали фантастичне каријере и чији савјети много значе на путу до АТП нивоа. Ривал у финалу биће му Словак Михал Крајчи, који је послије велике борбе у три сета савладао Пољака Томаша Беркиета (6:7, 7:5, 7:5). Финале је на програму данас, а шта год да се деси, Максимовић је помјерио границе и исписао нову историју тениса Републике Српске и БиХ, јер нико никада прије њега није стигао овако далеко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана