Лидери бициклизма заједно на тржишту

Душан Репија
Лидери бициклизма заједно на тржишту

Бањалука - Челници двије најбоље бициклистичке трке у региону “Београд - Бањалука и “Tour of croatia”, Владимир Куваља и Владимир Михољевић убудуће ће наступати заједно у преговорима са екипама учесницама, Еуроспортом и осталим медијима, а посљедица сарадње је неминовно већи квалитет оба догађаја.

Бициклизам у Републици Српској, односно БиХ, Србији, као ни у Хрватској није међу најпопуларнијим спортовима, али је захваљујући двојици људи који су цијели живот на два точка на мала врата ушао у широке народне масе. Трка “Београд - Бањалука” постоји већ 12 година и постепено је крчила пут ка елити, док је у Хрватској у првој категорији од оснивања 2015. године. Захваљујући промјенама у УЦИ календару за 2019. годину, двије трке практично се настављају једна на другу (18. април - 28. април), што је дало могућност организаторима да заједнички наступе на тржишту.

- Много је лакше када екипама, спонзорима и медијима понудите десет етапа за 11 дана, него одвојено четири, односно шест етапа, јер је раније пауза између трка била пет дана. Овако ћемо сигурно бити занимљивији најбољим екипама данашњице,  спонзорима који дјелују на глобалном нивоу, али и највећој медијској платформи бициклизма, Еуроспорту - рекао је Михољевић, који је боравио у Бањалуци и озваничио сарадњу са Куваљом.

Фирма “Top sport enents” чији је Михољевић директор осим трке кроз Хрватску организује још три трке у Хрватској, те трку кроз Словенију и тријатлон у овој земљи, а он је уједно и спортски директор једне од најбољих екипа свијета Бахреин Мериде за коју вози бивши побједник Тур де Франса и Ђиро д' Италије Винћенцо Нибали. Талијан је и славио на трци кроз Хрватску прошле године. Осим што је директор трке “Београд - Бањалука”, Куваља је један од директора трка кроз Србију, Бугарску и Македонију, а његова фирма “АФС” успјешно организује MMX трке, полумаратон...

- Наше двије организације су лидери у организовању спортских догађаја у регији. Имамо људство, знање и ресурсе које ћемо од сада дијелити како би наши догађаји били још бољи. Овом сарадњом само можемо профитирати, јер мислим да ћемо у 2019. по први пут имати бар једну екипу из “World tour” класе. Пренос на Еуроспорту мени као директору трке не значи скоро ништа, али је одличан потез када је у питању промоција државе. Невјероватни су бенефити које ми је Михољевић предочио с обзиром да Еуроспорт већ преноси њихову трку - рекао је Куваља.

Пуњење буџета

Двије трећине буџета трке кроз Хрватску пуни држава, а трећину спонзори, док је на трци “Београд - Бањалука” обрнута ситуација.

- Прије неколико дана разговарао сам са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем, који је предложио да у што скоријем року сједнемо за сто са представницима Београда и Србије. Не можемо се бунити, јер знамо какво је вријеме и да је новац много потребније усмјерити на неке друге свари. Ипак, са мало већом помоћи направили бисмо додатни искорак и позиционирали се међу водеће трке у Европи што није мала ствар - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана