Лешинари одали почаст страдалима у тузланској колони

Г.С.
Foto: mondo.ba

ТУЗЛА - Навијачи Борца нису бодрили фудбалере бањалучког тима у првих пола сата на стадиону у Тузли у знак поштовања према погинулим војницима ЈНА у тузланској колони, преноси Мondo.ba

Бањалучки Борац доживио је данас први пораз у прољећном дијелу сезоне у м:тел Премијер лиги Босне и Херцеговине.

Бољи од црвено-плавих били су фудбалери Слободе резултатом 2:1 (1:1) чиме су готово сигурно осигурали премијерлигташки статус наредне сезоне, а Бањалучанима закомпликовали већ виђени пласман у Европу.

Утакмици на “Тушњу” присуствовали су и навијачи Борца, популарни Лешинари, који су у знак солидарности и сјећања на погинуле војнике Југословенске народне армије (ЈНА) у тузланској колони ћутке посматрали меч у првих 30 минута.

Тих 30 минута симболизују 30 година од погибије војника ЈНА на Брчанској Малти на данашњи дан 15. маја 1992.године.

Управо данас су породице страдалих војника шетњом, полагањем цвијећа и служењем парастоса, заједно с представницима власти Републике Српске, истакли да три деценије чекају да правда буде задовољена.

На почетку рата у Босни и Херцеговине, муслиманске снаге су напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требала да напусти тузланску касарну приликом чега су убијена 54 припадника ЈНА, 78 рањено, док су 44 припадника ЈНА заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Напад на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне “Хусинска буна”, извршен је из засједе.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП-а, Територијалне одбране и “Зелених беретки”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана