Квалификације за ФИБА Лигу шампиона: Вујошевићев Клуж могућ ривал Игокее

Милан Зубовић
Квалификације за ФИБА Лигу шампиона: Вујошевићев Клуж могућ ривал Игокее

ЛАКТАШИ - Пут до групне фазе ФИБА Лиге шампиона кошаркаши Игокее тражиће кроз два круга квалификација, а првог ривала сазнаће 15. јула, када је заказан жријеб.

Екипи из Александровца биће ово други пут да игра у квалификацијама овог такмичења, а први пут прије четири године поражени су у двомечу од Морнара, док су 2017. одустали од наступа. Пред жријеб Игокеа ће бити смјештена у трећи шешир заједно са Хапоелом из Тел Авива, Ираклисом и Балкан Ботевградом, са којима не може да се састане у првој рунди, а потенцијални противници су јој Керавнос, Цмоки Минск, Бакен Берс и Клуж.

Када је ријеч о могућим противницима шампиона БиХ највише пажње привлачи екипа Клужа, коју тренира Душко Вујошевић. Било би занимљиво када би извукли Румуне, јер Вујошевићу дворана у Лакташима није непозната и у њој је освојио своју, али и Партизанову, посљедњу титулу АБА лиге. Игокеа се већ сусретала са Керавносом и Бакен Берсом. Са Кипранима су играли у некадашњем Купу Рајмонда Сапорте у сезони 2001-02. и добили оба меча. Са клубом из Данске састали су се 2007. године у квалификацијама за Челенџ куп и такође славили у оба меча. Са Цмокијем нису имали додирних тачака. Прво коло квалификација на распореду је 15. и 18. септембра, а друго 22. и 25. септембра.

- И поред чињенице да крећемо из првог кола квалификација, имамо жељу да се домогнемо групне фазе такмичења, која би нама много значила, јер квалитет ФИБА Лиге шампиона расте из године у годину. Имаћемо густ распоред утакмица на самом старту сезоне, јер тада почиње и АБА лига, али сам уверен да ћемо бити спремни да одговоримо на све изазове - рекао је спортски директор Игокее Вук Радивојевић.

У квалификацијама се налази 16 екипа и само четири ће проћи у групну фазу, гдје их чека сљедећих 28 тимова, а то су АЕК, Перистери (Грчка), Брозе Бамберг (Њемачка), Сарагоса, Билбао, Сан Пабло Бургос, Тенерифе (Шпанија), Шоле, (Француска), Дарушафака, Каршијака, Тофаш, Турк Телеком, Галатасарај (Турска), Динамо Сасари, Фортитудо Болоња, Бриндизи (Италија), Нимбурк (Чешка), Шомбатељи (Мађарска), Остенде (Белгија), Хапоел Јерусалим, Хапоел Холон (Израел), Нижњи Новгород (Русија), Ритас (Литванија), Старт Лублин (Пољска), ВЕФ Рига (Летонија). Сва 32 учесника биће подијељена у четири групе са по осам клубова.

Учесници квалификација

Поред Игокее у квалификацијама се још налазе Анвил (Пољска), Бакен Берс Архус (Данска), Балкан Ботевград (Бугарска), Монс (Белгија), Дњипро (Украјина), Гронинген (Холандија), Фрајбург Олимпик (Швајцарска), Хапоел Тел Авив (Израел), Ираклис (Грчка), Керавнос (Кипар), Лондон Лајнос (Велика Британија), Нептунас (Литванија), Спортинг (Португалија), Цмоки-Минск (Бјелорусија) и Клуж (Румунија).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана