Куваља: Рађа се праведнија спортска асоцијација

Душан Репија
Куваља: Рађа се праведнија спортска асоцијација

КЕМЕРОВО - Директор Бициклистичког савеза Републике Српске Владимир Куваља завршио је посјету Русији, гдје је обавио низ састанака и учествовао на десетом Међународном форуму спорта, а главни закључак је да постоји велика потреба формирања евроазијске асоцијације спорта.

Он је овај приједлог изнио пред 2.500 људи који су посјетили форум и судећи према одјецима сви су сложни да је презентовао одличну идеју. Оно што је најважније, разговарајући са министром спорта Русије Олегом Матицином, као и ресорним министрима руских региона, али и осталим учесницима форума, сви су спремни да крену у реализацију идеје која ће, уколико заживи у пуном обиму, доста тога промијенити у свијету спорта и организација.

 - Очигледно да је велика потреба формирања нове међународне асоцијације која ће имати велики утицај на свјетском нивоу. Русија и земље око ње су велике спортске силе, али оно што је урађено њеним спортистима довело је до овакве реакције. Стварање евроазијске асоцијације коју сам предложио наишло је на велико одобравање свих. То није сила или хир већ потреба, јер би обезбиједила да се чује ријеч са ове стране свијета, а не да им суде појединци из западних земаља. Сви који желе могу да јој приступе и сви ће бити једнаки, а да једни не намећу мишљења или своја правила другима - рекао је Куваља.

Да подсјетимо, руски спортисти прво су годинама били приморани да наступају под неутралним обиљежјима због наводног системског допинга, а потом суспендовани из готово свих такмичења због руске војне интервенције у Украјини.

На једном од највећих спортских форума у Кемерову био је један од седам говорника.

- Сви знају за ситуацију са Свјетског првенства у аматерском бициклизму у Источном Сарајеву када смо пустили химну Русије њиховој бициклисткињи Марини Летаевој, иако то није било дозвољено. Много цијене наш гест и изузетно су нам захвални што им пружамо подршку. Исказали су ми велику част, а ја сам поновио оно што сам истицао од почетка - свјетски спорт без Русије није мјерљив, а првенства нису права првенства - нагласио је Куваља.

Сви знају за Српску

Владимир Куваља је одушевљен топлим пријемом домаћина, како у Москви тако у Кемерову, а посебно је срећан што су сви чули за Републику Српску.

- То можемо да захвалимо нашој спољној политици и честим сусретима српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Русије Владимиром Путином. Спремни су да нам помогну, не само у области спорта него и у свим другим сферама - рекао је Куваља.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана