Крајем децембра посљедњи плес Горана Делића

Дарко Пашагић
Крајем децембра посљедњи плес Горана Делића

БАЊАЛУКА - На рингу сам практично три деценије и дошло је вријеме да завршим каријеру. Сигурно да растанак са рингом неће бити лак, али свему лијепом дође крај.

Истакао је ово најбољи професионални боксер из Републике Српске Горан Делић, који је за 28. децембар планирао опроштајни меч у Спортској дворани “Борик”.

- Више детаља биће познато у наредних десетак дана, када мој менаџер Александер Петковић утаначи још неке појединости. Оно што знам је да би те вечери у бањалучком храму спорта требало да буде одржано десетак борби. Четири или пет у аматерској конкуренцији, односно то ће бити меч репрезентације Србије против неке друге националне селекције, а остало ће бити професионалне борбе. За све је задужен Петковић и борци из његовог кампа “Петко џим”, углавном Руси сижу у Бањалуку. Све у свему требало би да то буде прави спортски спектакл - нагласио је Делић.

Још 1989. године први пут је закорачио у просторије Боксерског клуба Славија.

- Славија је тада била прави синоним за бањалучки бокс. Тренирао сам до почетка рата, а онда повремено на одсуствима долазио у клуб, да би се потпуно активирао 1995. године. Нажалост, тада нисмо имали прилику као данашњи боксери да имамо пуно мечева. Под заставу БиХ нисмо хтјели, а као репрезентација Републике Српске нисмо могли да наступамо на великим такмичењима. Зато сам имао свега педесетак аматерским мечева у којима сам имао само шест пораза. За то вријеме успио сам да два пута будем бронзани на сениорским првенствима Југославије, вишеструки сам првак Републике Српске, а на првом Меморијалу “Радован Бисић” на којем се окупила свјетска елита у то вријеме проглашен сам за најбољег домаћег боксера - наставио је Делић.

Средином 2004. године одлучио је да се покаже на професионалном рингу, а узор му је био Златимир Бурић, бивши боксер Славије, који је неколико година раније кренуо истим путем. Остало је забиљежено да је на профи-рингу имао 35 наступа у којима је забиљежио 32 побједе и само три пораза. За то вријеме био је професионални првак свијета у крузер категорији у верзији УБО, интернационални шампион у верзији Интерконтиненталне боксерске федерације (ИБФ)...

- Борио сам се против Хуана Карлоса Гомеза за титулу интернационалног првака у верзији Свјетске боксерске асоцијације (ЊБА), Фирата Арслана за европску круну у верзији ЊБО, али сам нажалост ове мечеве изгубио. О каквим противницима се ради најбоље свједочи податак да је Гомез 14 пута освајао разне свјетске титуле, а изгубио ју је од Виталија Кличка, а Арслан је три пута био свјетски и више пута шампион Европе. Прошле године сам освојио титулу шампиона Медитерана у ИБО верзији - истакао је Делић.

Крајем 2012. године на свјетској листи у ИБФ верзији био је рангиран на петом мјесту.

- Нажалост нисам тада успио да направим тај велики корак напријед, а највећи разлог за то је што тада уз себе нисам имао квалитетног менаџера, као што је мој садашњи, Петковић. Колико сам тада добро котирао најбоље свједочи да сам бројним свјетским шампионима пред њихове мечеве био спаринг партнер. Тако сам се заједно припремао између осталих са Александером Усиком, Марком Хуком, Фиратом Арсланом, Криштофом Влодарчиком, Хуаном Карлосом Хернандезом, а једно вријеме тренер ми је био Фриц Здуњек, који је годинама био уз Виталија Кличка. Остаје сигурно жал што нисам постигао још боље резултате, поготово на аматерском рингу, али када се све сабере и одузме бокс је обиљежио мој живот и на томе сам му захвалан - додао је Делић.
 

Славија

Горан Делић се нада да ће клуб у којем је почео каријеру Славија ускоро изаћи из дугогодишње кризе и кренути узлазном путањом.

- Сви знају колико је Славија задужила бокс на овим просторима, али и на свим свјетским меридијанима и наравно да ми је тешко гледати када овом клубу не иде. Вјерујем да ће се веома брзо сви љубитељи бокса у Бањалуци, али и сви бивши и садашњи чланови Славије ујединити ка заједничком циљу, а то је да се крене стазама старих успјеха - нагласио је Делић, који је био члан овог клуба од 1989. године па све до преласка у професионалне воде, 2004. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана