Ковачевић мора да оде

Дарко Пашагић
Ковачевић мора да оде

Бањалука - Предсједници свих седам подручних фудбалских савеза на нивоу ФС РС сложни су да предсједник савеза Миле Ковачевић мора да оде, јер већ дуже вријеме спроводи самовољу, која је највише штете нанијела фудбалу.

Челни људи подручних фудбалских савеза у Бањалуци, Приједору, Градишци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу поручили су да ће тај процес бити завршен у складу са Статутом ФС РС и законским прописима, нагласивши да су јединствени и истрајни у намјери да изврше промјене у Савезу ради добробити фудбала.

- Легални представници подручних савеза исказали су неповјерење Мили Ковачевићу. Изгубио је подршку и у Скупштини ФСРС и у Извршном одбору. Рецимо да у овом тренутку 98 одсто спортских радника жели да он одступи и покушавамо свим легалним начинима у складу са Статутом да ово завршимо и да буде испоштована демократска воља већине. Ово може да потраје, можда десет, можда два мјесеца или до септембра наредне године када су обавезни избори у ФСРС, али вјерујемо да ће бити завршено у овој години - истакао је предсједник Подручног фудбалског савеза Бањалука Вицо Зељковић.

По његовим ријечима било би нормално да Ковачевић из моралних разлога поднесе оставку, али не вјерује да ће се то десити.

- Искористићемо све могућности прописане Статутом и законом. Поново ћемо поднијети као предсједници подручних савеза захтјев за одржавање ванредне сједнице Скупштине, што по Статуту имамо право. Тражићемо и да се Правни комитет ФСРС састане са Правним комитетом ФСБиХ и да покушамо доћи до одлуке Извршног одбора ФСБиХ. Овдје се не ради о политичкој причи, како он то жели да представи, већ о спортској причи. Нисмо никакви хајдуци, како Ковачевић то истиче, већ легално изабраници представници подручних савеза - рекао је Зељковић.

Потпредсједник ФСРС и предсједник ПФС Источно Сарајево Милорад Лале је рекао да су дисциплинске пријаве против оних који су против Ковачевића кап која је прелила чашу.

- Ковачевић једноставно прескаче наше дисциплинске инстанце, већ пријаве против непослужних шаље у ФС БиХ. Сигурно је да се сада многи питају одакле ми сад љубав према Зељковићу, а не према Ковачевићу. Нисам имао љубав ни према Милану Јелићу, ни према Зељковићу, ни Ковачевићу, али свиђа ми се ова идеја коју заступамо. Ево нека сви одступимо, па ће све поново да бирају, па видјећемо хоће ли неког поново да изаберу. Доста одлука у ФСРС донесено је напречац и за неке су били и људи који су сада против Ковачевића. Не амнестирам ни себе ни било кога другог, али све иде од главе. Онај који има највећу моћ има и највећу одговорност - истакао је Лале.

Требиње

Предсједник Подручног фудбалског савеза Требиње Жарко Лакета рекао је да је тај савез једини уз ПФС Бањалука био против избора Миле Ковачевића прије три године.

- Ни прије три године нисмо били за Ковачевића и ево показало се да није достојан да води Савез. Због тог нашег става трпјели смо ове три године и ништа нисмо добили. Нашем Клубу малог фудбала Невесиње није дозвољено да као првак Прве лиге наступи у Премијер лиги БиХ, јер није имао млађе селекције, али то нису имали ни други. Наши делегати скидани су са листа, делегирани су неки људи са нашег подручја без сагласности ПФС Требиње. Довољно говори и то да је Миле Ковачевић организовао финале Купа РС у Требињу, а није обавијестио ПФС Требиње - нагласио је Лакета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана