Кошаркаши Чапљине показали да част и поштење ипак станују у БиХ: Фер плеја је све мање, али није умро

Милан Зубовић
Кошаркаши Чапљине показали да част и поштење ипак станују у БиХ: Фер плеја је све мање, али није умро

ЧАПЉИНА - Част и витештво дио су Кошаркашког клуба Чапљина из истоименог мјеста у Херцеговини.

То су показали у утакмици посљедњег кола Лиге БиХ када су на гостујућем терену побиједили Слободу, чиме су је елиминисали из Лиге за првака, што је Борцу отворило врата ка петом мјесту табеле и завршници такмичења. Чапљинци нису били под императивом побједе, јер су одавно изгубили шансе да изборе доигравање, испасти нису могли па је било очекивано да ће утакмицу одиграти са “лаганијим гасом”. Међутим, то се није десило. Изабраници тренера Бориса Џидића борили су се до посљедњег минута, што је резултовало тријумфом којем су се више обрадовали навијачи бањалучког тима него сами побједници. Обрадовали су му се и сви истински љубитељи спорта, а нарочито кошарке, послије свих дешавања у финишу регуларног дијела кошаркашког такмичења. Један од учесника сусрета у Тузли био је и Требињац Гојко Суџум, који је ове сезоне носио дрес Чапљине.

- Фер плеја је остало мало у Лиги БиХ, али још постоји и умро није. То смо показали на утакмици у Тузли. Отишли смо да одиграмо добру утакмицу, што смо и урадили. Не знам зашто је неко очекивао да ћемо изгубити и зашто су постојале приче да се нећемо борити те да је домаћин већ уписао побједу. Слободи су недостајала три играча због суспензије на мечу са Леотаром па смо на папиру били квалитетнији, што смо доказали на терену. Заиста смо вјеровали у побједу. То је за мене био сасвим очекиван резултат и стварно не знам зашто га неко сматра толиким изненађењем. Не желим много да коментаришем дешавања у Требињу и Бањалуци, али нека свако за себе извуче закључак о томе шта се дешавало у посљедњим колима - изјавио је Суџум.

Тако су Тузлацима на наплату дошли прилично чудни резултати, које су остварили у посљедњих неколико кола. Њихов тренер Дамир Мулаомеровић повукао је екипу са паркета на гостујућем мечу са Леотаром из само њему знаних разлога након мањег вербалног инцидента. То је пореметило ритам Требињаца, који су до тада контролисали игру, а након тога се распали и изгубили. Затим су добили Спарсе у гостима, гдје је мало који тим успијевао да слави, али се онда испред њих појавила Чапљина која је већ унапријед била прежаљена. Ипак, на изненађење свих Џидићеви пулени нису се предали већ су освјетлали свој образ и вратили наду да није све замрло у кошарци БиХ.

Минут ћутања за кошарку

Почетком другог полувремена сусрета Борца и Леотара обје екипе намјерно нису искористиле по један напад у знак протеста због помало чудних резултата њихових ривала у борби за Лигу за првака, а тренер Бањалучана Драган Николић тај потез назвао је минутом ћутања за кошарку у БиХ. На његову срећу, са екипом је прошао међу пет најбољих.

Похвале Нинића

Тренер Прома из Доњег Вакуфа Слободан Нинић имао је ријечи хвале на игру Чапљине којом је сачуван фер-плеј.

- У утакмици која није резултатски ништа значила Чапљина је професионално приступила и фер одиграла меч. Такви мечеви често покажу карактер, нарочито у данашње вријеме када је доста приче о наводном намјештању. Мотива више Јосипу Налетилићу и Милану Лужаићу сигурно није фалило да савладају свој бивши клуб - рекао је Нинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана