Кошаркаш из Братунца Марко Шаренац каријеру гради на Универзитету Маршал: Сањам наступ на мартовском лудилу

Милан Зубовић
Кошаркаш из Братунца Марко Шаренац каријеру гради на Универзитету Маршал: Сањам наступ на мартовском лудилу

ХАНТИНГТОН - Кошаркашку и академску каријеру Марко Шаренац из Братунца гради у САД гдје је стигао прије четири године.

Док је био члан” Хосак скул” из државе Њујорк запазили су га тренери с Универзитета Маршал из Западне Вирџиније и понудили стипендију коју је одмах прихватио због спортског и академског програма што му је био један од циљева након доласка у САД. Да није погријешио у одабиру јасно је потврдио у интервју “Гласу Српске”.

- Поред великог интересовања с других колеџа добио сам понуду на пуну стипендију од главног тренера Дена Д’Антонија коју нисам могао да одбијем. За мене у том тренутку најважније је било да одлазим у средину с веома квалитетним и спортским и академским програмом. Испоставило се да је Маршал Универзитет био најбољи избор за мене - истакао је Шаренац који је био најбољи спортиста своје средње школе 2018. године.

Момку који је рођен 1999. године идоли су Реџи Милер и Мајкл Џордан, навија за Црвену звезду, а млађи брат Милош члан је Братунца. Занимљиво да је поред бављења спортом одлучио за факултет техничких наука.

- Кошарка је овде веома цењена и има велику историју као и сви остали спортови од којих се највише истиче амерички фудбал. Поред кошарке циљ ми је био и да завршим перспективан факултет тако да сам избрао машинство да студирам. Ценим да ћу имати велике користи од тога касније - казао је Шаренац.

Пред собом има јасан спортски циљ и вјерује да ће сан ускоро постати јава.

- Циљ нам је да ове сезоне освојимо конференцију а самим тим и да се пласирамо на “мартовско лудило” (March Madness). То ми је, као и сваком колеџ играчу, један од циљева у каријери те да заиграм на овако великом и престижном турниру - истакао је Шаренац, а његов тим раније је шест пута играо на завршном турниру NCAA лиге.

Иако нема велико искуство играња у Европи упоредио је начин играња на Старом континенту с оним који се практикује у колеџ кошарци.

- Велика је разлика између NCAA и европске кошарке, посебно што је овде игра доста брза и тимови се већином ослањају на транзициону кошарку. Играчи су изузетно атлетски грађени и могу да одговоре на овакав начин игре. Постоји много колеџа у САД тако да нису сви на истом нивоу, али отприлике сваки тим има неки свој начин и стил игре коју практикује. Моје мишљење је да је европска кошарка другачија у смислу тимског спорта и да је фокус на тиму. Разлика се може видети и у организацији игре, као и у односу између тренера и играча - нагласио је Шаренац, који покрива позиције бека шутера и ниског крила.

Током година неколико кошаркаша с овог Универзитета обрело се у НБА лиги, а неки су попут Џејсона Вилијамса и Хасана Вајтсајда оставили дубок траг. Ипак, једно име посебно се истиче.

- Тренер Мајк Д’Антони се доста чешће спомиње него Вајтсајд на Маршалу јер је Мајк у “Кући славних” и много је помогао наш атлетски програм. Он је велико име у кошаркашком свету, а посебно овде у Хантингтону где је некад студирао и играо. Мајк је млађи брат садашњег тренера екипе Дена А'Антонија - нагласио је Шаренац.

Маршал је раније похађао и српски кошаркаш Алекса Николић, те Ајдин Пенава из БиХ.

- Упознао сам доста и играча и тренера у NCAA лиги који долазе с наших простора и мислим да Американци поштују нашу школу, као и наш систем рада и развоја младих играча. Могао бих да набрајам доста имена које сам играјући у САД упознао, али неко кога би издвојио јесте мој саиграч Горан Миладиновић из Црне Горе - рекао је Шаренац.

Кампус

Шта ће радити и чиме ће се бавити након школовања још није испланирао.

- Што се тиче студентског живота у камупсу мислим да је веома занимљив и да отвара прилику за упознавање нових пријатеља. Задовољан сам досадашњим успехом како у школи тако и на терену и надам се да ће нова година бити још успешнија. До краја школе остало је две године, али због короне и свих дешавања те одгађања која смо имали прошле сезоне NCAA је одобрио свим играчима право на још једну годину играња - рекао Шаренац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана