Корона и карантин отказали Српска опен

Милан Зубовић
Корона и карантин отказали Српска опен

БАЊАЛУКА - На велику жалост многобројних љубитеља тениса челенџер у Бањалуци неће бити одржан ове године, а разлог је добро познат - пандемија вируса корона која је паралисала свијет.

Организатори Српска опена који је ове године требало да доживи своје 19. издање са великом тугом констатовали су да је превелики ризик пријавити турнир АТП-у, с обзиром на епидемиолошку ситуацију и мјере превенције које се мијењају из дана дан. Рок за потврду пријаве је три седмице прије почетка, а да је којим случајем планиран главни дио турнира почео би 7. септембра.

- Имамо рок до понедјељка да пријавимо турнир, али не вјерујем да ће се нешто драстично промијенити у само неколико дана, јер организација оваквог догађаја траје мјесецима. Сви смо веома тужни, јер ове године нећемо организовати челенџер по којем смо познати широм свијета. Једноставно, ризик је превелики у овом тренутку и највећи проблем представљају нам прописи око уласка у земљу, јер нам долазе играчи са свих континената па би многи од њих морали у карантин, а скоро сви би по завршетку такмичења такође морали у вишедневну изолацију тамо гдје би путовали па је мали број оних који би се одлучио на долазак - истакла је директор турнира Лана Поповић.

Од првог издања бањалучког челенџера 2002. године Поповићева је једна од најважнијих карика у организацији тако да веома жали што неће бити турнира.

- Када би нам неко могао гарантовати да ће оваква ситуација са здравственим и граничним прописима важити у септембру уложили бисмо надљудски напор да све организујемо по упутствима АТП-а. Вјерујем да бисмо се изборили са свим проблемима, али је много непредвидивих ситуација. Конкретно, највећи проблем био би долазак играча по које смо до сада ишли на београдски или загребачки аеродром, а питање је какве су здравствене мјере Србије и Хрватске према иностраним држављанима. Прошле године имали смо тенисере из 26 земаља свијета што сада сигурно не би био случај, а многи би имали проблем да дођу јер су нискобуџетне авиокомпаније редуковале број летова па би морали да путују редовним линијама што је много скупље. Замислите колико би један Аргентинац морао да издвоји новца за долазак - рекла је Поповићева.

Према њеним ријечима да има још неколико турнира у региону сигурно би се пријавио велики број тенисера као што је то случај у Италији, гдје ће бити одржана четири челенџера заредом па се многим играчима исплати долазити и боравити у карантину.

- Прошлогодишњи финалиста Индијац Сумит Нагал стигао је са УС опена, а ове нико са гренд слема у Њујорку не би могао да нам дође због обавезног карантина. Поред тога, сви би морали да стално бораве у хотелу, не би смјели да шетају градом, у клубу не би могли да се туширају, храну бисмо им морали достављати у собе, од хотела до терена били би транспортовани по један у комбију који би послије сваке вожње морао да буде дезинфикован, сав простор око терена морао би да буде ограђен тако да играчи буду заштићени од пролазника у парку, публике вјероватно не би било на трибинама... тако да многи планови на нашу велику жалост лако и брзо падају у воду - истакла је Поповићева.

Нови терен

Тениски савез Републике Српске изградио је нови стадион у парку "Младен Стојановић" покрај централног терена Тениског клуба Младост.

- Нови терен изгледа сјајно и био би велики мамац за публику јер би на њему били играни мечеви под свјетлошћу рефлектора што би био нови корак напријед по питању организације турнира. Сигурна сам да би тада трибине биле испуњене до посљедњег мјеста на сваком мечу, а у ноћном термину би играни најатрактивнији мечеви. Сви вјерујемо да ћемо идуће године заједно гледати мечеве на терену Националног тениског центра Републике Српске - изјавила је Поповићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана