Клубови могу да преживе само уз велике резове

Дарко Пашагић
Клубови могу да преживе само уз велике резове

БАЊАЛУКА/БИЈЕЉИНА - У редовима два премијерлигаша из Републике Српске, Борца и Радника, слажу се да ће послије пандемије вируса корона фудбал на овим просторима, али и свагдје у свијету добити другу димензију и да ће морати да буду предузете радикалне мјере да би клубови наставили са радом.

И у Бањалуци и у Бијељини клубови су практично у потпуности прекинули све активности, а оно што их највише брине је неизвјесност колико ће комплетна ситуација трајати.

- У овом тренутку је најважније да пандемија прође, па ћемо она видјети шта и како даље, али је сигурно да ће бити великих резова. Свима је већ јасно да ће послије здравствене наступити и економска криза из које заједничким снагама морамо наћи излаз - нагласио је предсједник Борца Вицо Зељковић.

Већ сада је јасно да планирани буџет за 2020. годину неће моћи бити остварен.

- Претходну годину смо на финансијском плану завршили са позитивном нулом. Међутим, сигурно је да то неће бити случај са текућом годином. Зато морамо видјети на који начин да скрешемо трошкове, јер је јасно да нећемо попунити буџет. Не могу тачно да кажем, али мислим да ћемо остати ускраћени за више од 40 одсто планираног новца - наставио је Зељковић.

Јасно је да ће ова ситуација највише проблема изазвати на релацијама управа - играчи, јер ће од њих бити сигурно тражено да им се смање уговори, али и висина примања.

- Очекујем да буде разумијевања, али се надам да ћемо наћи начин да заједно превазиђемо ситуацији за коју ни они ни ми нисмо криви. Уколико ово дуго потраје, мораћемо да размишљамо и о томе да раскинемо уговоре са два или три играча. Међутим, о томе је још рано причати - рекао је Зељковић и додао да је сва папирологија за добијање лиценце спремна и да ће је Борац послије дугог низа година добити у првостепеном поступку.

Нова управа Радника са предсједником Предрагом Перковићем на челу у невријеме је дошла на функцију, али је од старта засукала рукаве.

- Прикупили смо сву папирологију за добијање лиценце, свим запосленим у клубу исплаћена је фебруарска плата. Играчи су код куће и раде самоиницијативно по плану и програму тренера Славка Петровића. Сви се надамо да ће се ситуација брзо смирити, али је већ сада јасно да ће се морати правити огромни финансијски резови на свим пољима - истакао је Перковић.

Крупа

У редовима лидера Прве лиге Републике Српске, Крупе, такође су обустављене све активности.

- Неколико наших играча, који су из Србије, још прије увођења карантина отишли су кућама, а сви раде индивидуално по плану и програму тренера Зорана Марића. Сви са зебњом чекамо развој ситуације, јер као што је познато, клуб се финансира из породичне фирме. Уколико ово потраје, нисам сигуран шта ће бити, али вјерујем да ћемо, ипак, успјети да сачувамо играчки кадар, али и да испоштујемо већи дио обавеза према њима - нагласио је директор Крупе Младен Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана