Катанић тресе мреже и у шестој деценији

Бране Радуловић
Катанић тресе мреже и у шестој деценији

Петрово - У некој будућој антологији фудбала Републике Српске име Слободана Катанића имаће посебно мјесто јер нападач Озрена из Петрова, који гази 57. годину живота, активно наступа и у новој сезони.

У трећем колу Друге лиге Српске, група запад, одиграном протеклог викенда против Младости из Доње Слатине, постигао је једини гол за домаће и тако постао најстарији стријелац на званичним утакмицама Фудбалског савеза РС, а можда и шире. Рођен је 16. априла 1962. године и убједљиво је најстарији играч на ширем простору. У фудбалу је присутан од своје 12. године, када је у петровском клубу учио прве фудбалске кораке. И послије толико година љубав према лопти, како је истакао, није ишчезла.

- Фудбал је мој живот. На игралишту ми је најљепше, па ево ни у шестој деценији живота не размишљам о повлачењу. Некада, прије рата у тадашњој Босанској Дубици, односно дресу Борца, дуго је као играч наступао Фадил Кишмић Буфи, али сам га претекао, баш као и старог другара Милорада Субића, некадашњу легенду дервентског Текстилца, који је носио дрес матичног клуба у својој шестој деценији живота - нагласио је Катанић.

Њему не смета што поред њега у екипи наступа и неколико играча испод 21 године, а нема никакав посебан рецепт за успјешно фудбалско трајање.

- Сваки посао којем се човјек посвети треба да се воли. Тако је и код мене. Да бих био успјешан и да бих испуњавао све оно што се од мене тражи неопходно је, наравно, да се примјењује здрав начин живота. Радује ме што сам се овог љета вратио у редове Озрена - рекао је овај фудбалски “старац”, којег не вријеђају таква запажања његових другара.

Нападач најпопуларнијег спортског колектива у Петрову, уз конкретан учинак на терену, цијењен је код клупских колега као изванредан мотиватор и човјек који је увијек спреман да неком од младих саиграча упути понеко корисно запажање и савјет.

Када говори о фудбалу Републике Српске, Слободан не пропушта да истакне да би се још много требало радити на оспособљавању, односно школовању младих тренера.

  • Већина наших лигаша суочава се са овим проблемом, па би се стратегија развоја фудбала могла одвијати и кроз улагања у младе људе који желе да напредују до неопходних квалификација. Проблем је то који прати и наш Озрен, али вјерујем да ће општинска управа у Петрову и овдашњи боље стојећи привредници повући праве потезе на том плану - додао је Катанић, који се прије мјесец вратио у Озрен, а прошле сезоне носио је дрес члана Треће лиге Српске, група центар, Звијезде из Какмужа, гдје је, са 26 голова, био први стријелац Лиге.

Рекордери

Најстарији активни професионални фудбалер у свијету је Јапанац Казујоши Мијура, који је посљедњи меч за Јокохаму одиграо 11. августа ове године, а рођен је 26. фебруара 1967. Члан Пролетера из Међе и бивши ас имењака из Зрењанина Драгиша Коснић, који је рођен 2. јануара 1954, посљедњи забиљежени првенствени меч одиграо је 6. новембра 2016. у општинској лиги Житиште-Кикинда. Тада је имао 62. године, десет мјесеци и четири дана. У Републици Српској рекордер је Миодраг Њежић, који је посљедњи меч за србачку Слогу одиграо 2. децембра 2017. Њежић је, иначе, рођен 28. новембра 1959, што значи да је на опроштају имао 58. година и четири дана.

Насљедник

Слободан наступа ове јесени са сином Владаном, дугогодишњим првотимцем Озрена, са којим у ранијим сезонама има на десетине званичних заједничких утакмица. Старији Катанић је својевремено играо и за добојску Слогу и Братство из Грачанице, а запослен је у “Електро Добоју”, гдје су поносни на фудбалску легенду из Петрова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана