Карпов најавио турнире свјетске класе на југу Српске

Срна
Карпов најавио турнире свјетске класе на југу Српске

Москва - Свјетски првак у шаху Анатолиј Карпов, који је недавно посјетио Требиње и одржао симултану игру на десет табли са локалним шахистима, најавио је организацију шаховских турнира свјетске класе на југу Републике Српске, пише данас "Руска газета".

Подсјетивши да је градоначелник Требиња Мирко Ћурић организовао пријем у част познатог госта, у тексту се наглашава значај Требиња, историје и културе града у којем су тијесно испреплетане три религије и који датира још од антике.

"Руска газета" истиче заслуге познатих Херцеговаца у развоју руске културе и историје, а као примјер наводи чињеницу да је гроф Сава Владиславић поклонио цару Петру Великом "прадједу великог пјесника Александра Пушкина, једног од оснивача модерног руског језика".

Владиславић је почетком 18. вијека у Москву довео једног младог Етиопљанина кога је купио на цариградској пијаци робова. Поклонио га је цару, који се томе обрадовао, покрстио младића, дао му име Петар, те послао га у школе. Овај Етиопљанин био је прадједа великог Пушкина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана