Кад је великан харао Европом

Душан Репија
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Сви који желе да се упознају са историјом Рукометног клуба Борац имају прилику да то ураде у наредном периоду пошто је у Музеју спорта отворена поставка у част најтрофејнијег спортског колектива у Српској.

Простор у дворани “Борик” био је премален да прими све који су већ првог дана наумили да “прошетају” кроз историју. У мору трофеја, дресова легендарних рукометаша и новинских исјечака, централно мјесто заузела је реплика пехара из шампионске 1976. године када су се Бањалучани попели на кров Европе. Судбина је хтјела да ова грдосија у клупске витрине стигне тамо гдје му је мјесто 11. априла ове године, на 45. годишњицу обиљежавања највећег успјеха у историји клуба основаног 1950. године. Зато није ни чудо што је поглед присутних најчешће тражио баш овај пехар кога до сада нису видјели ни они који су пролили литре зноја у вољеном дресу.

- Ово је велика ствар, јер ако је ико заслужио да има поставку онда је то Борац због кога је и направљена дворана “Борик”. Коначно сам испунио дјечачки сан да видим пехар намијењен побједнику Купа европских шампиона. Сјећам се да сам први пут у просторије ушао 1992. године заједно са Срђаном Кузмановићем и Маријом Блажевићем као најистакнутији појединци Малих олимпијских игара. Добили смо монографију клуба и награде, али сам питао гдје је пехар. Испоставиће се да смо га морали чекати скоро три деценије, али вриједјело - рекао је дугогодишњи капитен Борца Горан Малић.

Многе приче о успјесима “Великана из Господске” испричане су и даље се препричавају, али све оно што се налази у четири зида испод крова бањалучког храма спорта прича неку своју причу. Сваки кутак музеја проткан је мемораблијама многих сјајних генерација “црвено-плавих”.

- Врбас, Кастел и РК Борац су неизоставне ствари када причамо о Бањалуци. Овај клуб је нешто што се воли, за њега се навија. Наше легенде су давне 1976. године златним словима уписали град Бањалуку, а ми ћемо покренути иницијативу да сви они постану заслужни грађани - рекао је предсједник клуба Саша Кондић.

Директор дворане Ненад Талић подвукао је да ће врата музеја бити отворена за све који желе да осјете дашак историје, а нема сумње да ће таквих бити много.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана