Јосип Иличић исписао историју Лиге шампиона: Приједорски ас држао час

Дејан Марић

ВАЛЕНСИЈА - Приједорчанин Јосип Иличић “спаковао” је четири гола Валенсији на “Местаљи”, одвео своју Аталанту у прво четвртфинале Лиге шампиона (4:3), те исписао историју елитног надметања.

Била је то симултанка фудбалског ветерана који је са нове четири “рецке” у друштву најбољих стао раме уз раме Лионелу Месију, Марију Гомезу и Роберту Левандовском. Поменути покер асова може се похвалити да је једини постигао четири гола у утакмици нокаут фазе ЛШ. Али, само Иличић је то учинио на страни.

Јосип је још по нечему јединствен. Наиме, мрежу “шишмиша” је “изрешетао” са 32 године и 41 даном. Тако је постао најстарији стријелац четири поготка у елити. Претходни рекордер је био Златан Ибрахимовић, који је тај подвиг направио са 32 године и 20 дана.

У каквој форми игра словеначки интернационалац најбоље потврђује сљедећи податак. Током 2020. године мету је погађао у 14 наврата. Ниједан фудбалер из лига петице не може се похвалити оваквим учинком.

- Што сам старији, то сам бољи. На терену се одлично забављам и желим још да напредујем. Фокусиран сам само на оно што ја могу да урадим, а не на дефанзивце који ме чувају. Када видим простор, покушавам да га искористим - открио је тајну успјеха сјајни голгетер.

А све би можда било другачије да легендарни Златко Захович није позвао Иличића у тренуцима када је овај, са само 21 годином, размишљао да окачи копачке о клин. Јосип је рођен у Приједору, као беба се са мајком одселио у Словенију, гдје се калио играјући за Триглав, Бритоф, Бонифику и Интерблок, у којем је био “закован” за клупу.

Тада је био на прекретници и - одлучио да прихвати Заховичев позив. Заиграо је за Марибор, експресно се доказао и осигурао трансфер у Палермо. Остало је историја. Међу “орловима” је потврдио потенцијал, доказао се потом и у Фјорентини, одакле је стигао у Аталанту. Са саставом из Бергама помјера границе, “богиња” је хит и на “чизми” и у Европи, а на томе не жели да стане.

- Аталанта више није изненађење. Радимо сјајне ствари и желимо тако да наставимо. Хоћемо да покажемо да заслужујемо да будемо овдје. Не бринемо се о томе ко ће нам бити сљедећи противник - закључио је Иличић, чија Аталанта је Валенсију отписала са укупних 8:4.

4

гола дао Валенсији на “Местаљи”

 

74

одсто успјешних додавања имао

 

6

шутева упутио ка голу

 

“Мислимо да смо ми посебни”

У другој утакмици вечери Лајпциг је, практично са пола гаса, побиједио Тотенхем (3:0), те је са укупних 4:0 прошао даље. Марцел Забицер је начео госте са два гола у првом дијелу, а тачку на и ставио је Емил Форсберг. “Пијевци” и њихов менаџер Жозе Мурињо нису се прославили у 180 минута фудбала, а по окончању двомеча домаћи су их и “пецнули” на “Твитеру”. Мурињо носи надимак “посебни”, а порука из Лајпцига је гласила: “У четвртфиналу по први пут у историји. Мислимо да смо ми посебни”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана