Јединствен став екипа из Кошаркашког савеза РС: Српски клубови неће у Сарајево

Милан Зубовић
Јединствен став екипа из Кошаркашког савеза РС: Српски клубови неће у Сарајево

БАЊАЛУКА - Кошаркашки клубови из Републике Српске који имају право наступа у Лиги БиХ неће присуствовати састанку у КС БиХ који је најављен за данас од 11 часова.

Представници четири клуба из Српске - Младости, Радника, Братунца и Леотара неће се појавити у Сарајеву, а разлог је што Игокеа и Борац нису добили позивнице да учествују у раду. У позивници је наведено да долазак на састанак представља потврду наступа у идућој сезони. Тако је савез послао недвосмислену поруку да не одустаје од избацивања два српска клуба у нижи ранг заједно са Спарсом и поред неколико понуђених опција за рјешење ситуације.

Овим потезом КС БиХ тренира строгоћу на клубовима који су одбили наступ на Фајнал фору Лиге за првака (Игокеа, Борац, Спарс), а српски клубови све проблеме вежу за једног човјека - генералног секретара КС БиХ Амера Чолана.

- Све ово је само кулминација драме коју прави један човјек - Амер Чолан који би требало да као генерални секретар служи савезу, а не да спроводи своју самовољу. Сви ставови које он и њему слични желе да прогурају воде ка тоталном гашењу кошарке у БиХ. Чолан је на своју руку прогласио шампионе БиХ за прошлу сезону, што никако није смио да уради - рекао је предсједник бањалучког Борца Милан Ђајић.

Комесар такмичења донио је одлуку о избацивању Игокее, Спарса и Борца из Лиге БиХ јер се нису појавили на Фајнал фору у Широком Бријегу којег је заказала канцеларија савеза. Секретар Чолан је потом предао шампионски пехар Широком, а одлуку о избацивању није потврдила Такмичарска комисија и два члана су била за то да то буде поништено те да се као валидан пласман узме онај који је био на крају Лиге за првака, односно одиграних десет кола. Управни одбор КС БиХ, који даје посљедњу ријеч, није донио ниједну валидну одлуку, док је један од приједлога био да клубови који нису наступили буду новчано кажњени те да остану у лиги.

Велико питање је колико ће Лига БиХ идуће сезоне бројати клубова јер су Чапљина и Бошњак већ одустали због недостатка финансијских средстава, а Челик је повукао одлуку о одустајању.

Капитен остаје

Капитен Радника Дејан Кокоруш продужио је сарадњу са клубом и предводиће тим сљедеће сезоне у Лиги БиХ. Радник је ове године постао шампион Републике Српске и вратио се у елитни ранг након три сезоне и првенствени му је циљ очување статуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана