Јахорина понос Трке кроз Србију

Г.С.
Јахорина понос Трке кроз Србију

Феноменалном организацијом старта овогодишње, јубиларне 60. међународне бициклистичке Трке кроз Србију, Јахорина је заокружила више него успешну љетњу туристичку сезону, коју су на планинској љепотици у најтежим тренуцима пандемије ковид 19 обиљежила и бројна спортска такмичења.

У анкети коју су челници Трке кроз Србију, као и сваке године, спровели међу бициклистима из 25 свјетских земаља, Јахорина и Источно Сарајево су у самом врху за престижну награду ,,Најбољег домаћина" на овогодишњој Трци кроз Србију, што довољно говори о сјајној организацији великих такмичења на Јахорини и преданом раду водећих људи Олимпијског центра.

,,Презадовољни смо свиме што смо видјели и доживјели на Јахорини а презадовољни су и бициклисти из Шпаније, Пољске, Њемачке, из Камбоџе и Кине и других земаља који су у нашој анкети истакли Јахорину као једног од најбољих домаћина на трци. Част нам је што смо и ове године били овако лијепо прихваћени на Јахорини и што имамо прилику да сарађујемо са дивним људима у Олимписјком центру, господином Љевнаићем и господином Елеком. За нас је велика ствар у организацији трке, то што смо ове године повезали два тако значајна туристичка центра какви су Јахорина и Златибор и мислим да сви можемо бити поносни на ово што смо урадили. Јахорина је понос Трке кроз Србију" истакао је директор Трке кроз Србију Владимир Куваља.

Послије сјајно организоване бициклистичке Трке кроз Србију и више него успешне љетње туристичке сезоне, Јахорина спремно дочекује зимску туристичку сезону у којој се очекује велики број посјетилаца.

Биће предузете све мјере превенције у борби против коронавируса, као и на професионалној бициклистичкој Трци кроз Србију на којој није било ни једног проблема током четири тркачка дана нити иједног случаја ковид 19.

Јахорина је ове године добила и признање Звезда туризма за 2019. годину, коју додјељује привредна комора БиХ.

На овогодишњој Трци кроз Србију бициклисти су били одушевљјени садржајима на Јахорини, планини која између осталог посједује и веома атрактиван планински боб који је један од најдужих у Европи, и на којем је ове године забиљежено више од 50 000 вожњи, а међу такничарима на Трци кроз Србију владало је велико интересовање да се опробају управо у спуштању чувеном боб стазом.

,,Ове године дочекаћемо туристе у зимској сезони на најбоље уређеним стазама до сада. Стазе су проширене и сређене, урађена је нова дренажа. У летњем периоду свим посетиоцима понудили смо наше нове атракције, Тауер, Лупстер и Скајдајв, завршено је језеро Пољице где смо имали такође велики број атракција, ту је санкање на гумама које су бициклисти користили приликом представљања екипа на прошлогодишњој трци када смо изазвали велику пажњу медија јер такво представљање бициклистичких екипа ретко се виђа у свету. Располажемо великим бројем уређених бициклистичких стаза и циљ нам је да постанемо регионални центар цикло туризма, а ту су и изузетне пешачке стазе на нашој Јахорини. После успешне летње, спремни дочакујемо и зимску сезону" истакао је Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра Јахорина.

Јахорина је другу годину за редом била домаћин старта бициклистичке Трке кроз Србију, а караван са више од 300 учесника из цијелог свијета имао је 31. августа и 1. септембра сјајан дочек и још боље услове за такмичење у Олимпијском центру Јахорина.

Прва етапа на овогодишњој, јубиларној 60.Трци кроз Србију стартовала је управо са Јахорине, бициклисти су прешли стари мост Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду и дошли до Златибора гдје је био и циљ најтеже, и најатрактивније, краљевске етапе на нашој најпознатијој трци.

,,Драго ми је што је етапа стартовала на Јахорини а што се завршила на Златибору. Повезали смо две наше највеће планине и част ми је што је баш на Златибору био циљ, јер сам некада радио и на тој планини. Драго ми је и што је трка повезала Србију и Републику Српску и прошла кроз прелепе крајолике. Морам да похвалим сарадњу Олимпијског центра Јахорина и Бициклистичког савеза Србије и Бициклистичког савеза Републике Српске, јер имамо велике, заједничке планове за будућност'' истакао је Дејан Љевнаић, дикректор Олимпијског центра Јахорина.

Летња сезона на Јахорини била је више него успешна и поред ситуације са пандемијом ковид 19, што само показује да је визија и одлучност челних људи Олимпијског центра, на челу са директором Дејаном Љевнаићем и председником Надзорног одбора Недељком Елеком донијела сјајне резултате.

На Јахорини је у току љета одржана изузетно квалитетна трка,, Trial race " у трчању на којој су наступили такмичари из читавог региона, а међу учесницима је био и директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић који се рекреативно бави и бициклизмом.

,,Дуго већ возим бицикли и поносан сам на наше стазе на Јахорини. Радује ме и то што на нашој планини сваке године имамо све више рекреативаца који долазе да возе бициклил и управо је то и део наше туристичке стратегије, да постанемо регионални центар цикло туризма'' истакао је Љевнаић.

Јахорина је била домаћин и двије трке у планинском бициклизму овпг љета, а у фокусу је била међународна бициклистичка Трка кроз Србију, 60. по реду, која је један од ријетких професионалних спортских догађаја одржаних у читавом региону, али и Европи, у вријеме пандемије коронавируса.

,,Поносни смо на организацију једног оваквог спортског догађаја и част нам је што су се организатори одлучили за нас, да управо Јахорина буде на рути једне овако престижне трке. Желимо да ставимо Јахорину на мапу цикло туризма, да организујемо више оваквим светских догађаја на Јахорини, да организујемо и Светски куп који ће исто ићи са Јахорине'' истакао је директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић.

Зимска сезона на Јахорини званично ће почети 1. децембра, али већ са првим снегом, Јахорина ће бити спремна да својим гостима понуди исте онакве услове какве су имали и професионални бициклисти из цијелог свијета, који су понијели најљепше утиске са ове планинске лепотице.

У плановима директора Трке кроз Србију Владимира Куваље и спортског директора Саше Гајичића је да наредна, 61. Трка кроз Србију буде завршена управо на Јахорини у јуну наредне године, а преговори се води и око организације Свјетког првенства Гран Фондо за 2021. годину, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана