Јахорина и Источно Сарајево биће престоница свјетског бициклизма

Д.Р.
Јахорина и Источно Сарајево биће престоница свјетског бициклизма

Средином августа и у првој половини октобра Источно Сарајево и Јахорина биће свјетска престоница бициклизма, а организатори су већ сада предузели све неопходне мјере да хиљаде учесника из свих крајева свијета дочекају на најболији могући начин.

Поручено је ово на олимпијској љепотици Јахорини која че бити домаћин циљева готово свих квалификационих трка за Свјетско првенство (13 - 15. август), те саме планетарне смотре (6 - 10. октобар) у Гран фондо Свјетског првенства.

Прије само три године организација оваквог догађаја, али и много мањих, био је само сан, али је напорним радом челника Бициклистичког савеза РС и Савеза за спорт и рекреацију постао је реалност. Много труда и рада уложено је приликом саме апликације и добијања првенства, а сам процес организације догађаја већ је почео. Први човјек Источног Сарајева Љубиша Ћосић признао је да је био помало скептичан када је граду понуђена организација најмасовнијег спортског догађаја на овим просторима икада, али је послије само једног састанка се предсједником Надзорног одбора ОЦ Јахорина Недељком Елеком и директором првенства Владимиром Куваљом одлучио да се сви заједно прихвате великог посла.

- Покушаћемо да извршимо припреме како би освјетлали образ Српској, нашем граду, али и свима нама са ових простора. По природи сам опрезан, али сам убијеђен да ће ово бити догађај који ће се дуго памтити, не само када је у питању спорт, него туризам и све оно што можемо да понудимо гостима који ће нам се враћати и након првенства. Вјерујем да ће већ трка у августу показати да смо спремни и да ћемо направити најбољу припрему за главни догађај. Врло брзо ћемо формирати Организациони одбор, а улога челног човјека биће понуђена српском члану предсједништва БиХ Милораду Додику - рекао је Ћосић и додао да ће већ сутра тазговарати са предсједником Владе РС Радованом Вишковићем.

Прије двадесетак дана одржан је први састанак са представницима Града Источно Сарајево и свих служби које су укључене у организацију догађаја, а сви учесници су увјерени да ће међусобна сарадња показати да је Српска сазрела изазову који носи овако комплексну организацију.

- Обећали смо да ћемо ширити пословање ОЦ Јахорина, а ово је догађај који довољно говори о томе. Сигурно да ће ово бити велики плус за цијелу регију која ће у тим данима бити центар бициклизма. Највећа брука би била да нисмо прихватили понуђено у тренутку када је Бањалука одустала од организације. Имамо велику подршку градских власти, републичких такође и не сумњам да ће све бити на највишем нивоу - рекао је Елек.

Јахорина се већ профилисала као планина за двоточкаше, јер су два посљедња издања најстарије трке у региону, Трке кроз Србију, кренула са Пољица, а све је заокружено Свјетским првенством.

- Сама чињеница да се бициклисти из цијелог свијета окупљају на нашој планини је од великог значаја за промоцију дестинације. Повезаност планине и бициклизма који је посљедњих година у експанзији је значајна за промоцију онога на чему интензиво радимо претходних година, а то је активан одмор, природа и рекреација. Стално понављамо да нам је циљ да наша планина живи 365 дана у години, а ово је најбољи начин за тако нешто. Бициклизам је прелеп спорт у великој експанзији, а озбиљно такмичење на којем се очекује више хиљада учесника додатно може да га приближи нашем становништву. Срећни смо јер смо дио тима и да ћемо своје капацитете употријебити како бисмо се сви заједно представили у најљепшем свјетлу. Морамо да пазимо на сваки детаљ и верујем да ћемо успети - рекао је директор ОЦ Јахорина Дејан Љевнаић.

Куваља се захвалио свим присутним на несебичној подршци, као и влади Републике Српске, те нагласио да је рута за оба такмичења направљена тако да буду обухваћене готово све општине Источног Сарајева и да буду представљене све љепоте које посједује овај крај Српске. Током августа ће бити вожен хронометар, те медио фондо и гран фондо које стартују у Источном Новом Сарајеву, а завршавају на Јахорини. Практично одмах послије тога ћемо наставити припреме за главни догађај који ће се састојати од четири трке. Чека нас много посла, али имамо велики и складан тим људи који ће учинити све да урадимо посао на најбољи могући начин - рекао је Куваља.

Велики посао, али и шанса је у рукама туристичких радника Источног Сарајева, а директор ТО ИС Игор Тошић подвукао је да ће је објеручке искористити.

- Ово је још једна потврда да је Јахорина постала препознатљива дестинација као домаћин озбиљних спортских догађаја. Искористићемо га за промоцију свега што посједујемо, форсираћемо сваки могући вид промоције како би првенство приближили и представили како нашим људима, тако и странцима. Јахорина и Требевић као олимпијске планине сигурно имају шта да понуде, а ту су и остала богатства која посједујемо, па не сумњам да ћемо изаћи из граница досадашњих оквира и пласирамо нашу понуду на туристичко тржиште Европе и свијета - рекао је Тошић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана