Играчи Игокее прошли најсавременије тестове

Г.С.
Играчи Игокее прошли најсавременије тестове

БАЊАЛУКА - Кошаркаши Игокее обавили су у претходних неколико дана најсавременија спортско-медицинска тестирања у просторијама “Спорт студија БЛ”, како би тренер Драган Бајић и његов тим имали што боље улазне информације о физичком стању играча послије дуге паузе.

Сви кошаркаши подвргнути су спироергометрији, методу  који представља златни стандард тестирања у спортској медицини.

- Овим методом стичемо увид у кардиоваскуларне и плућне функције испитаника. Прије испитивања сваком играчу ради се “осмоцецх” мјерење нивоа хидрираности. Више пута у току тестирања испитаницима се вади крв ради праћења нивоа енергије, односно шећера у крви, те млијечне киселине која говори о нуспродукту производње енергије из угљених хидрата, чиме добијамо информације о метаболичким промјенама у организму при оптерећењу - рекли су у “Спорт студију БЛ”.

Овим комплексним тестирањима стручни штаб добија потпуне информације о здравственом стању играча, њиховом нивоу припремљености те могућностима рада током припрема.

- Континуираном примјеном посебно прилагођене маске пратимо концентрације кисеоника и угљен-диоксида, чиме добијамо податак о максималној потрошњи кисеоника са низом параметара који показују стање организма при оптерећењу. Дванаестоканалним бежичним ЕКГ-ом радимо тзв. стрес тест и пратимо срчану активност играча прије испитивања, у току испитивања, као и у фази опоравка чиме можемо детектовати низ промјена у раду срца током активности - навели су из “Спорт студија”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана