Игор Јовановић, први човјек “Великана из Господске” за “Глас Српске”: Борац ће од прољећа бити без дуговања

Синиша Котараш
Игор Јовановић, први човјек “Великана из Господске” за “Глас Српске”: Борац ће од прољећа бити без дуговања

БАЊАЛУКА - Кредит који је подигнут 2015. године је, нема сумње, спасио клуб. Остало нам је још пет рата да га отплатимо, а најважније јесте то да смо успјели сачувати сву имовину Борца, тако да ћемо у нову сезону ући потпуно чисти.

Рекао је ово предсједник Рукометног клуба Борац м:тел Игор Јовановић у разговору за “Глас Српске”. Он је на чело најтрофејнијег клуба Републике Српске званично дошао прије десетак дана, након што му је Скупштина клуба укинула предзнак вршилац дужности.

- Не, није било страха, али је савршено јасно да бити први човјек Борца јесте велика привилегија, али и још већа обавеза. Мјесто предсједника сам преузео на молбу осталих чланова Управног одбора у тренутку који није био сјајан. Од Борца се увијек очекују успјеси и титуле, док је све остало неуспјех. Ми смо крајем децембра имали коректно засједање Скупштине коју, нажалост, због пандемије нисмо организовали прошле године. Било је одређених промјена, неким члановима смо захвалили, неки су постали почасни чланови, промијењен је комплетан Надзорни одбор тако да још јачи улазимо у нову годину - истакао је Јовановић.

Оно што је интересантно јесте то да у управи клуба сједе чланови различитих политичких партија, али да међу њима нема размирица и сви као један раде на стварању новог великог Борца.

- На нашим састанцима се не прича о политици, јер за то постоје нека друга мјеста. Иначе, заиста морам да похвалим управу која, с неким промјенама, већ дуги низ година успјешно функционише. Све је почело доласком Милана Радовића на чело клуба и он је човјек који је Борцу много помогао. Након његовог одласка дошао је Саша Кондић, човјек са сјајним менаџерским способностима. Морам похвалити и остале чланове, прије свих предсједника РС РС, Маринка Умичевића који је као потпредсједник клуба урадио много, не само за Борац већ и за све остале клубове. Уједно, он је наш најгласнији критичар без длаке на језику настоји да нас исправи уколико сматра да смо погријешили. Његово искуство и помоћ су непроцјењиви - тврди Јовановић.

Борац је дуго био оптерећен судским пресудама, дуговањима према бившим играчима и тренерима, али су ти проблеми сада сведени на минимум.

- Када смо дошли у клуб дочекало нас је све и свашта. То најбоље зна директор клуба и његови најближи сарадници. Било је ту свега, тужби, пријетњи, блокада рачуна и заиста је у тим првим годинама било тешко. Ипак, захваљујући нашем адвокатском тиму и правницима, па на крају и Влади Републике Српске од које смо добили милион КМ, очистили смо много тих дугова, вратили кредите и платили рачуне које смо наслиједили. Настојали смо да свим играчима платимо основни дуг, па и камате. Неки су били коректни и опростили су нам одређени дио дуга, док неки и нису. Вјерујем да ћемо на прољеће напокон након дуго, дуго времена бити чисти и без дугова - нагласио је први човјек Борца.

Посљедњих двадесетак година се, с времена на вријеме, актуелизује прича о изградњи борчеве дворане, а Јовановић тврди како се од те идеје не одустаје.

- Иницијатива већ одавно постоји и од ње не одустајемо. Борац заслужује да има свој храм који би се звао “Арена Борац” и за то постоји много разлога. На примјер, током јануара практично нећемо моћи да рачунамо на дворану “Борик”. Сматрамо да клуб попут Борца заслужује да има своју дворану у којој ће моћи редовно тренирати, али и да се она дијелом користи у комерцијалне сврхе. Замолићемо градске власти да се, уколико постоји могућност, договоримо за простор на којем ће никнути дворана. У њој бисмо играли и званичне утакмице, а за велике дербије и европске мечеве и даље бисмо користили “Борик” - поручио је Јовановић.

На изненађење многих Бањалучани освојили су титулу јесењег шампиона, а у клубу су сигурни да ће на тој позицији дочекати и крај првенства.

- Мислим да су играчи веома мотивисани. Млади су у њима се види воља и жеља, а на терену иду на главу. Тренер Мирко Микић одлично ради, има сјајне сараднике у Бојану Љубишићу и Марију Блажевићу и успјели смо да направимо прави спој њиховог искуства с младим играчима. Кренули смо сјајно и нема разлога да тако не буде и на прољеће - тврди Јовановић.

Сигурно је да су већ сада млади рукометаши Борца на мети много богатијих клубова, па је можда један од начина да се ти таленти што дуже задрже и евентуални повратак у СЕХА лигу о којем се у посљедње вријеме све чешће прича.

- За СЕХА лигу требало би да се испуни много услова, прије свега, финансијске природе јер она не трпи импровизације. Имамо одличну сарадњу с компанијом “М:тел”, али без помоћи институција које су за нас до сада увијек имале разумијевања тешко ћемо то остварити - закључио је Јовановић.

Прозивка

Рукометаши Борац м:тел-а почеће данас припреме за други дио сезоне. Прозивка ће се обавити у Спортској дворани “Борик” у 17.30 часова, а одмах након тога тренер Мирко Микић с првотимцима одрадиће и први тренинг. Почетку припрема неће присуствовати Лука Перић, Марко Лукић и Владо Драганић, који се с репрезентацијом БиХ припремају за наступ на Европском првенству.

Заштићен грб

Бањалучани су покренули иницијативу да заштите грб РК Борца што је велика новост, бар када су у питању спортски клубови из БиХ.

- Код Института за интелектуално власништво БиХ покренута је процедура заштите грба РК Борац. Послали смо овлаштеном процјенитељу лого на процјену и по завршетку те процедуре грб Борца биће уписан у активу клуба, као нематеријално добро - појаснио Јовановић.

Орден Његоша

Рукометни клуб Борац м:тел награђен је, поводом 30 година постојања Републике Српске, Орденом Његоша другог реда за спортске резултате и развој спорта. Орден је директору Бањалучана Владимиру Бранковићу на свечаној церемонији уручила предсједница РС, Жељка Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана