Игокеа већ у групној фази

Г.С.
Игокеа већ у групној фази

ЛАКТАШИ - Трећу сезону заредом Игокеа ће играти у ФИБА Лиги шампиона, а због сјајних резултата остварених до сада неће морати да игра квалификације, већ ће се директно наћи у групној фази као што је то био случај прошле сезоне.

Игокеа је постала шампион БиХ и то јој је донијело наступ у реномираном европском такмичењу чији квалитет расте сваке године, а према тврдњама бројих стручњака престигао је Еврокуп. Екипа из Александровца тренутно се налази међу 26 тимова који би требало да заиграју у групној фази док ће остала мјеста бити попуњена након завршетка појединих европских првенства као и квалификација у којима ће наступити 24 клуба. Једно мјесто у квалификацијама наводно је резервисано за још једног представника БиХ мада о нема информација ко би то могао да буде. Пут до групне фазе кроз квалификације тражиће и ФМП Железник.

Турска би требало да има пет представника идуће сезоне у групној фази и то Галатасарај, Дарушафаку, Каршијаку, Бахчешехир и Тофаш, Шпанија четири Тенерифе, Манресу, Билбао и Мурсију. Из Француске ту су Дижон, По Ортез и Лимож, а из Њемачке Телеком Бон и Лудвигзбург. Из Грчке су то Лариса и Перистери, из Израела Хапоел Холон и Хапоел Јерусалим те италијански Динамо Сасари и Ређана. Монс стиже из Белгије, Нимбурк из Чешке, Рига из Летоније, Ритас из Литваније те Легија из Пољске. На листи потенцијалних учесника још се налазе Бреоган, Уникаха, Обраидорио, Сарагоса (Шпанија), Бамберг (Њемачка), Колосос, АЕК, Арис (Грчка), Варезе (Италија) и Шоле (Француска) тако да су могуће промјене усљед одустајања појединих клубова. Екипама из Русије и Бјелорусије није дозвољен наступ, а тешко је очекивати да заигра неки тим из Украјине.

Жријеб би требало да буде одржан почетком идућег мјесеца, али термин још није одређен баш као и формат такмичења мада се може очекивати да ће 32 тима бити распоређена у осам група, као што је то био случај прошле сезоне. Тада су првопласирани изборили наступ даље, а други и трећи играли бараж за попуну топ 16 фазе. Игокеа је прве сезоне изборила топ 16 фазу и мало је недостајало да оде на Фајнал ејт док је прошле сезоне стала у баражу за попуну топ 16 фазе.

Блажич у Турској?

Словеначки кошаркаш Јака Блажич каријеру би требало да настави у Бахчешехиру. Турски клуб актуелни је освајач ФИБА Еврокупа док ће наредне сезоне наступити у ФИБА Лиги шампиона. Иначе, клуб је основан 2017. године и домаће утакмице игра у дворани Фенербахчеа. Блажич (31) је до сада играо за Триглав, Слован, Олимпију, Црвену звезду, Басконију, Андору, Барселону и Цедевита Олимпију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана