Хасе најзвучније име “Српска опена”

Душан Репија
Хасе најзвучније име “Српска опена”

Бањалука - Први костураш на 18. челенџеру “Српска опен” биће Словак Андреј Мартин, тренутно 137. тенисер свијета, али ће према коначном списку пријава највећа звијезда турнира бити Робин Хасе, својевремено 33. играч на АТП листи.

Холанђанин је у каријери одиграо много мечева на највећој сцени, а поред двије освојене титуле у Кицбилу, те два финала у Штаду и једном у Бечу, познат је као тенисер који одлично игра против најбољих на свијету. Љубитељи тениса који имају мало боље памћење сјећају се његове партије против Ендија Мареја на УС опену 2011. године када је испустио вођство од 2:0 у сетовима против Британца. Хасе је још бољи у дубл конкуренцији јер је, осим шест освојених титула, играо 11 финала, укључујући Аустралијен опен, те мастерсе у Риму, Монте Карлу и недавно Монтреалу.

- Као и сваке године, и ове имамо лијепе вијести када су имена учесника у питању, а поред Хасеа, који је недавно добио и Александра Зверева, ту је Мартин, као и 145. тенисер свијета Филипо Балди из Италије. Пресрећни смо што смо поново окупили добро друштво и што ће публика моћи да ужива у врхунском тенису - рекла је директорица турнира Лана Поповић.

Највећи мамац за све тенисере је 80 АТП бодова, колико добија побједник, што је готово пандан пласману у треће коло гренд слем турнира, за шта се добија 90 бодова. Осим бодова, побједнику ће припасти и 6.190 евра, а укупан наградни фонд турнира је 46.600 евра. Организатор ће подијелити пет позивница, а за сада је познато да ће једна отићи у руке младом српском тенисеру Марку Миладиновићу. Такође, побједник претквалификација, које ће играти домаћи тенисери, добиће позивницу за наступ у квалификацијама и бити практично на двије побједе од уласка у главни жријеб, који од ове године има 48 играча. Велику помоћ при организацији, као и свих претходних 17 издања, дало је Министарство породице, омладине и спорта РС.

- Драго ми је што је овакав турнир дочекао пунољетство. Он је најбољи вид промоције спорта Српске, па имамо задатак да га одржимо и идућих година на оваквом нивоу -  рекла је министарка породице, омладине и спорта Соња Давидовић.

Предсједник Организационог одбора турнира и први човјек Тениског савеза РС Драшко Милиновић позвао је све грађане Бањалуке и Српске да у периоду од 9. до 15. септембра дођу у парк “Младен Стојановић” и уживају у квалитетном тенису.

- Полуфиналне мечеве од ове године преносиће и “Арена спорт”, што нам је врло важно, али без обзира на то, надам се да ће трибине бити испуњене. Велику захвалност дугујемо Кабинету предсједника Републике Српске, ресорном министарству, генералном спонзору “Проинтеру” и свим осталима који су, како материјално, тако и у техничком смислу, учинили много да турнир и ове године буде на највишем нивоу - рекао је Милиновић.

И Индијац међу учесницима

Први Индијац који ће играти у Бањалуци је млади Сумит Нагал, а осим њега на теренима ТК “Младост” умијеће ће показати и момци из Туниса, Аргентине, Чилеа, Казахстана, Русије, Белгије... Част Србије браниће Пеђа Крстин, Данило Петровић и Миљан Зекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана