Градови остају из трку, нови термин јул или септембар

Душан Репија
Градови остају из трку, нови термин јул или септембар

БАЊАЛУКА - Међународна бициклистичка трка "Београд - Бањалука" биће одржана почетком јула или у септембру, јер су организатори били приморани да је пролонгирају због пандемије вируса корона.

Директор трке Владимир Куваља већ је предузео неопходне мјере како би бициклисти из тридестак земаља свијета и 14. пут превезли километре од Београда до Бањалуке.

- Већ смо Међународној бициклистичкој федерацији послали приједлоге два нова термина. Имамо велику жељу да не прекидамо традицију започету 2007. године, али прије свега морамо да мислим на здравље и да се изборимо са овом пошасти. Вјерујем да ћемо успјети као што смо преко главе претурили и много веће прблеме и да ћемо се вратити нормалним активностима. Наш први приједлог је да одржимо трку почетком јула, одмах након Трке кроз Србију која и ове године стартује у Источном Сарајеву. Резервна опција је септембар, па ћемо видјети шта ће да нам понуде људи из УЦИ-ја - рекао је Куваља.

Како је трка требало да буде орджана од 22. до 25. априла, све је у суштини било спремно. Етапе Београд - Бијељина, Бијељина - Власеница, Брчко - Теслић и Дервента - Бањалука, према првим информацијама требало би да остану непромијењене.

- Свјесни смо да је спорт тренутно потпуно у другом плану, али сам послије неформалног контакта са ресорним министарством и челницима неколико градова домаћина спознао њихову велику жељу да завршимо започети посао. Надам се да ће тако и бити - рекао је Куваља.

Ипак, треба имати на уму да су ово непредвиђене околности и да ће комплетно друштво осјетити посљедице.

- Неодржавање трке био би дупли пораз за нас. Ипак, вјерујем да ће на крају све бити у реду и да ћемо поново бити добри домаћини. Можда ће и трка бити вјесник нашег новог почетка и побједе над вирусом - закључио је Куваља.

Графондо

Бањалука ће идуће године бити домаћин гранфондо свјетског првенства у бициклизму, а у мају ове године требало је да буде домаћин квалификационе трке за овогодишње првенство у Ванкуверу.

- Морали смо да помјеримо и ову трку која је на неки начин генерална проба за идућу годину. Нови термин је почетак августа. Чак и ако се ситуација смири до средине маја, нисмо жељели да преузмемо непотребан и неодговоран ризик и доведемо људе из свих крајева свијета у Српску. Боље је да се стрпимо мјесец или два, него не дај боже да направимо контраефекат - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана