Горан Граховац, тренер Лане Пудар, за “Глас Српске”: Узели смо оно што нам припада

Дејан Кондић
Горан Граховац, тренер Лане Пудар, за “Глас Српске”: Узели смо оно што нам припада

РИМ - Вансеријски успјех Лане Пудар, која је на Европском првенству у Риму освојила двије медаље, злато на 200 и бронзу на 100 метара делфин стилом, одјекнуо је не само регионом већ цијелом Европом, а и шире.

Њен тренер у бањалучком “22. априлу” Горан Граховац за “Глас Српске” истиче да је млада пливачица из Мостара крунисала циклус овогодишњих великих такмичења на којима је наступала.

- Иако је освојила златне медаље на Медитеранским играма и шампионату Европе за јуниорке, те била шеста на свијету, односно најбоље пласирана Европљанка, то су све биле успутне станице до Рима. То је било високо темпирање форме, јер је на та такмичења ишла из пуног тренинга, са само неколико дана паузе пред трке. Једини сам ја вјеровао да може до злата у Риму и то се обистинило. Одрадила је трку како смо планирали и то је био једини начин да буде прва. Узели смо оно што нам припада - открио је Граховац.

Сви су били изненађени Ланиним наступом. Граховац каже да су коментатори били у чуду, нису вјеровали да ће Мостарка издржати. На крају су им сви честитали, јер је била максимално спремна за велику трку на 200 м делфин. Такође, Ланин резултат су многи повезали са оним што је прије 13 година, такође у Вјечном граду, направила српска репрезентативка Нађа Хигл која је тада освојила најсјајније одличје на Свјетском првенству.

- Све се поновило, Хиглова је тада, као сад Лана, у другој стази дошла до злата. Рим је, изгледа, таличан Балканцима - уз осмијех је констатовао Граховац.

Пред Пударевом и њеним тренером је сада период одмора. Пауза ће трајати до 1. септембра, када крећу припреме за наредни циклус, односно нова сезона.

- Пред нама су припреме за Олимпијске игре у Паризу 2024. године. Желимо да Лана кроз двије године буде у пику форме и донесе БиХ прву, историјску олимпијску медаљу. Надамо се да ћемо успјети у томе и да ћемо имати подршку свих надлежних институција, јер мислим да људи нису ни свјесни какав, не само пливачки, већ генерално спортски бисер имамо - нагласио је Граховац.

Искусног тренера обрадовала је и одлука Суда за спортску арбитражу у Лозани који је укинуо двогодишњу суспензију за Јована Лекића, такође пливача “22. априла”. Иначе, млади Бањалучанин је прошле године на Европском првенству за јуниоре освојио бронзану медаљу на 200 метара слободним стилом са непуне три секунде заостатка за тадашњим побједником, а данас највећом сензацијом шампионата Старог континента Давидом Поповићијем.

- Невјероватно је шта се Јовану издешавало. Антидопинг агенција БиХ није имала никаквог разумијевања према њему. Имали смо све могуће доказе и све вријеме смо тврдили да није крив. Правда је спора, али достижна. Ово што се дешавало је прави апсурд. Нигдје на свијету нема да се домаћи такмичар суди у Лозани са домаћом антидопинг агенцијом. Ипак, најбитније је да смо успјели, да смо доказали да Јован није крив, да је све био сплет несрећних околности и да се може вратити у базен - закључио је Граховац.

Поповићи је Попов?!

Румун Давид Поповићи (18) је на 100 метара слободно оборио свјетски рекорд и постао прва звијезда првенства. Момка чији су узори Мајкл Фелпс и Јан Торп, Граховац је упоредио са некадашњим руским пливачем Александром Поповим.

- Њих двојица имају буквално исто тијело, исти распон руку, исте ноге, кукови, иста фаца, техника пливања. Можда му је и син - у шали је истакао Граховац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана