Глас Српске у посјети одбојкашима Србије на Палама: Спартанским режимом ка Играма у Токију

Душан Репија
Глас Српске у посјети одбојкашима Србије на Палама: Спартанским режимом ка Играма у Токију

Пале - Шест сати тренинга, по три ујутро и увече, обавезан опоравак између тога и врло мало слободног времена свакодневица су одбојкаша Србије који се припремају на Палама за искушења која их очекују за мјесец.

Сада већ стална база "орлова" нуди све што је потребно и мушкој и женској селекцији Србије. Љубазни домаћини увијек су на услузи и за најмањи проблем, што посебно цијене момци Николе Грбића. Њихово је само да слушају свог учитеља и његове помоћнике, те да се што је боље могуће спреме за искушења у квалификацијама за Олимпијске игре.

Само најбоља селекција у конкуренцији домаћина Италије, Аустралије и Камеруна избориће наступ у Токију и избјећи додатне квалификације, које умију да буду врло незгодне. Зна то већина садашњих Грбићевих узданица јер су пропустили претходне Игре у Рију иако су неколико мјесеци прије олимпијског турнира освојили Свјетску лигу и сигурно би били међу главним фаворитима за злато. Зато је сада све подређено турниру у Барију.

- Не желимо ни у ком случају да се понови сценарио од пре четири године. Зато имамо жељу и вољу да се спремимо што је боље могуће, јер знамо да и остале екипе размишљају исто. Италијани су, наравно, највећи ривали, играју на домаћем терену, али верујем у нашу снагу. Зато је овај период, ма колико био тежак, изузетно важан - рекао је одбојкаш Србије Марко Ивовић.

Осим љубазних домаћина, за све ситнице и захтјеве одбојкаша већ дужи низ година брине се тим менаџер Данило Мрђа.

- Верујте да није лако бити једна од првих карика овако великог система. Телефон стално звони, много је ситница које треба да се ураде, а које се и не виде. Имам, ипак, срећу да радим са одличним момцима који су ми најмањи проблем (смијех). Све је подређено њима, имају одличне услове и пре свега потребан мир, тако да верујем у њих и у наш заједнички успех - рекао је Мрђа који је и сам био бивши репрезентативац.

Селектор Грбић све вријеме тренинга стајао је на центру и повремено кориговао групу одбојкаша, док је други дио тима у том периоду вјежбао у теретани.

- Можда је спартански темпо, али такав рад даје резултате. Гледамо ипак да не оптеретимо момке превише, неки нису много одмарали јер су наступали у Лиги нација, а ови искуснији полако хватају ритам и дижу форму. Размишљамо само о квалификацијама, Европско првенство је предалеко из ове перспективе иако нас чека у септембру. Наравно да нам је фокус на припреми меча са Италијом који ће бити врло компликован. Нема везе што смо их добили прошле године са 3:0, ово је потпуно нови циклус смештен у врло незгодном тренутку, али морамо да будемо спремни на све. Одавно нико не види бригу о календару такмичења, јер га праве људи који немају праксе у одбојци, већ седе у фотељама и смишљају који економски сегмент је најбољи за њих - рекао је Грбић.

 

Посматрачи са трибина

Међу неколико дјечака и дјевојчица који су са трибина дворане "Пеки" посматрали тренинг била је и млада одбојкашица Гласинца Александра Копривица.

- Пресрећна сам што могу да гледам и учим од својих идола. Надам се да ћу једног дана кренути њиховим стопама. Највише ми се свиђа како игра Александар Атанасијевић, а од одбојкашица идол ми је Тијана Бошковић - рекла је Копривица.

Као и у претходна два наврата, "орлови" ће се и овај пут захвалити становницима Пала и околних општина отвореним тренингом који је заказан за сутра у 18 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана