Фудбалском савезу РС стигао одговор из УЕФА: Нема смјене на ванредној скупштини

Дарко Пашагић
Фудбалском савезу РС стигао одговор из УЕФА: Нема смјене на ванредној скупштини

Бањалука - Европска фудбалска федерација (УЕФА) на адресу Фудбалског савеза Републике Српске послала је одговор из кога се јасно види да гласање о повјерењу против актуелног предсједника ФС РС не може бити стављено на дневни ред ванредне сједнице Скупштине.

У образложењу је наведено да Статут ФС РС, као ни статут ФС БиХ не превиђа такву могућност, односно да у члану 19. Статута ФС РС јасно стоји када мандат предсједника може престати. То је у случају смрти, ако је правоснажно осуђен на више од три мјесеца затвора, ако се иселио из државе или пак сам поднио оставку. 

У одговору УЕФА, које је потписао шеф регуларности и дисциплине Жак Бондала, наводи се да европска кућа фудбала сматра да је Правни комитет ФС БиХ најбољи ауторитет у ФС БиХ за тумачење статута ФС БиХ и ФС РС, а нарочито услове под којим ванредна Скупштина може бити сазивана.

Назначено је да је за УЕФА важно да се истакне да Статут и прописи ФС БиХ, као и одлуке које су донесене требају бити поштоване од стране свих савеза који су подређени у односу на ФС БиХ.

Међутим, опозиција у оваквом одговору види своју шансу те поручује да ће и она послати писмо у Нион са другачијим наводима.

- Нама одговара што је УЕФА тражила да се поштује Статут. Највећи проблем је што је у писму које је актуелни предсједник ФС РС Миле Ковачевић послао у Нион само једнострано написано оно што њему одговара. Спремамо сву документацију са дешавањима у посљедњих мјесец и по дана у којој ће бити јасно видљиво гдје је и у колико наврата све Ковачевић прекршио Статут ФС РС и због чега се тражи његова оставка - нагласио је члан ИО ФС РС Вицо Зељковић, који је заједно са осталим члановима ИО и делегатима Скупштине поднио захтјев за сазивање ванредне скупштине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана