Фудбалерима Сарајева се дрма примат у м:тел Премијер лиги БиХ: Првак рањив, Борац вреба своју шансу

Дејан Марић
Фудбалерима Сарајева се дрма примат у м:тел Премијер лиги БиХ: Првак рањив, Борац вреба своју шансу

БАЊАЛУКА - Је ли првак Сарајево заиста у кризи игре и резултата? Колико добар је заправо Борац? Да ли је шампионска трка отворена након пораза лидера против Вележа у Врапчићима (0:1)?

Одговоре на ова питања требало би да сазнамо у суботу навече, након окршаја водећег Сарајева и првог пратиоца Борца (19 часова). “Бордо” тим посрће овог прољећа, у посљедњих пет лигашких окршаја три пута је поклекао, док су Бањалучани нанизали четири тријумфа и пришли на само пет корака. Све је, чини се, још отворено.

Сарајлије су, не тако давно, били суверени владари домаћих терена. Освојили су двије титуле у низу, посљедњи одиграни Куп БиХ такође, рушили рекорде, помјерали границе... Јесења издања ученика Винка Мариновића су наговјештавала да бисмо и у другом дијелу сезоне могли гледати исти сценарио.

Па ипак, значајне промјене у играчком кадру су се одразиле и на игру првака. Амар Рахмановић је отишао у Коњаспор, Бењамин Татар појачао Абху, Бесим Шербечић се након позајмице вратио у Розенборг, док је прекаљени Мерсудин Ахметовић и даље ван строја након тешке повреде лигамената кољена. Изостанак квартета се и те како осјети, што су искористили Зрињски, Широки Бријег и Вележ да узму мјеру шампиону.

Борац ће у суботу с јаким вјетром у леђа доћи на “Кошево” пошто је од посљедњих осам такмичарских дуела добио чак седам. Чињеница је и да је са 11 датих голова овог прољећа чета Марка Максимовића најефикаснији тим елите, док је са Сарајевом ситуација дијаметрална - двије лопте у мрежи ривала чине га најнеефикаснијом саставом лиге.

- Статистика некада може и да обмане. Сарајево јесте изгубило неке дуеле, али је стварало шансе. Било како било, очекујем квалитетан дерби. Никоме неће бити потребан додатни мотив. До сада смо одрадили добар посао. Наш примарни циљ је виза за Европу и битно је да смо из кола у коло све ближе њему - миран је тренер Борца Марко Максимовић.

Охрабрује, нарочито, игра “црвено-плавих” у посљедњем испиту против Олимпика, у којем су пружили можда и најзрелију партију сезоне.

- Имамо разлога за оптимизам пред кључни дио сезоне. Играчи су у добром моменту, имају самопоуздања и зато са нестрпљењем улазимо у завршни дио сезоне у којем ће се дијелити све карте - закључио је Максимовић, уз констатацију да ће за састав на “Кошеву” конкурисати и капитен Стојан Врањеш, те Александар Војновић.

Сваки меч борба за титулу

Тренер Сарајева Винко Мариновић апострофирао је чињеницу да је у лиги много квалитетних екипа и да је сваки меч захтјеван.

- Против Вележа смо одиграли шести дерби ове сезоне и тако ће нам бити до самог краја првенства. Свака утакмица је важна. Свака је борба за титулу. Чекају нас до краја тешки испити - истакао је некадашњи фудбалер и тренер Борца, који против “својих” неће моћи да рачуна на Александра Пејовића и Мирка Оремуша који су у “ауту” због картона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана