Фудбалери из иностранства у Првој лиги РС: Маштају о милионима играјући за сићу

Дарко Пашагић
Фудбалери из иностранства у Првој лиги РС: Маштају о милионима играјући за сићу

БАЊАЛУКА - Бољи живот је звијезда водиља великог броја становника ове планете па тако и бројних, неафирмисаних фудбалера, који до спортске афирмације долазе идући од најниже ка највишој степеници.

Многи од њих на том путу се уморе и једноставно нестану са фудбалске мапе, а ријетки успију да се кроз трње пробију до звијезда. Међу онима који траже своју пут ка афирмацији је и 25 странаца са пет континената, а који играју у клубовима Прве лиге Републике Српске. Вјероватно већина од њих до доласка на овај простор није ни чуо за Српску, али су свјесно дошли да покушају наћи свој пут и афирмацију. Према незваничним информацијама њихова мјесечна примања крећу се у износу од 500 до највише 1.500 марака уз обезбијеђен смјештај и храну, што, мора се признати, и нису нека примања чак ни за наше услове и далеко да су довољна за лагодан живот. Али очигледно боља од оних на које су навикли. Међу њима је и пет фудбалера Слободе из Новог Града. Аргентинци Франко Абрего и Хуан Хозе Фонтемаки, Бразилци Натан и Густаво Гомеш Фереира, те Рус Ајнар Ешба.

- Абрего и Фонтемаки су већ другу годину код нас и недавно су за њима дошле и њихове дјевојке. За разлику од већине иностраних играча, који у клубове долазе преко менаџера, са њима то није био случај. Дошли су на препоруку спортског директора Сан Лоренца којег познајем из играчких дана. Бразилци су већ раније играли у БиХ, док је Ешба дошао из фудбалске академије у Шпанији - нагласио је предсједник Слободе Младен Босанчић.

Истакао је да према овим фудбалерима редовно испуњава све обавезе.

- Прво смо морали да им средимо радну, а потом и боравишну дозволу. Од клуба имају редовна примања, смјештај и храну и ма колико звучало чудно, то је у овом случају далеко више новца од оног колико би имали у Аргентини и Бразилу. Наравно, сви они се надају да ће им ово само бити одскочна даска ка неком већем клубу, али је јасно да и сада имају боље услове живота него у својим земљама - наставио је Босанчић.

Звијезда 09 је тренутно права колонија странаца. Самјуел Мутенда је из Канаде, Родриго из Бразила, Флорентин Андреи Апосту из Румуније, а ту је “наше горе лист”, Италијан Ђорђе Арчаба. Из земаља насталим распадом бивше Југославије ту су Црногорци Марко Видовић и Петар Орландић, затим Богдан Милошевић и Марко Зочевић из Србије, као и Марко Добриловић који уз српски има и пасош БиХ.

- Ствари у клубу су се промијениле како је улогу спортског директора преузео Лука Јовић. Већина ових фудбалера дошли су на његову препоруку, без менаџера. Од ових “класичних” странаца једино је искусан играч Родриго, а ови остали траже афирмацију - нагласио је предсједник Звијезде 09 Борис Станишић.

Клупска политика у етно-селу Станишићи је много другачија него у осталим клубовима.

- Наш циљ је да у академију доводимо неафирмисане играче из регије, али и цијеле Српске, који ће се кроз нашу академију афирмисати и изборити прво мјесто у нашем сениорском погону, а онда можда отићи и негдје даље. Од тога не одустајемо, мада морамо да мислимо и на амбиције, које су ове сезоне високе и желимо повратак у Премијер лигу БиХ - наставио је Станишић.

Он је нагласио да до сада од продаје странаца ништа није зарадио.

- Када смо раније играли у Премијер лиги у екипи су била два Бразилца и два Нигеријца, који су ту играли за добре плате, били су искусни играчи и дошли су да појачају екипу. По истеку уговора су отишли, наравно без обештећења - додао је Станишић.

Велики број странаца имају и Рудар Приједор и Алфа Модрича. Међу “рударима” су Вилијам Аријас (Колумбија), Жоан Сервос (Андора), Насименто (Мексико, Бразил), Мохамед Кеита (Белгија), Жоел да Силва (Француска/Ангола). У редовима Модричана наступају Јури Лима (Бразил), Адам Бин Хамид (Малезија), Јута Нишизаки (Јапан), Иранци Мохамед Ализадех и Радин Сајар, Фортунато да Силва (Холандија/Ангола). Становник Крупе је Аргентинац Ђенаро Баутиста Лељи, у Раднику Канађанин Брајан, док је члан Жељезничар Спорт тима Алонзо Перт, који посједује “папире” САД и Јамајке. Члан Козаре је Салвадор Плијего (Мексико/САД), док је у Подрињу Рус Иља Гучмазов. Када се “чистим” странцима дода број играча из земаља бивше Југославије долази се до цифре од 92 интернационалца који за хљеб зарађују шпартајући теренима Српске.

Омарска и Слобода изузеци

Једина два клуба која у својим редовима немају странаца су Омарска и Слобода из Мркоњић Града. Истина у Омарској наступа Лука Бановић, који има двојно држављанство Србије и БиХ, а у Слободи исти случај је са Његошем Зељковићем, Пером Вучковићем, Драганом Домузином и Синишом Лазендићем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана