Фудбалер Леотара Душан Ристић предводи листу најискуснијих у Премијер лиги: Ветерани још имају шта да кажу

Дарко Пашагић
Фудбалер Леотара Душан Ристић предводи листу најискуснијих у Премијер лиги: Ветерани још имају шта да кажу

БАЊАЛУКА - Премијер лига БиХ се може похвалити да у њој игра много фудбалера који су у зрелим играчким годинама, а међу њима је доста њих који су дубоко зашли у четврту деценију.

Ветеран међу ветеранима је свакако фудбалер Леотара Драган Ристић који ће 27. фебруара напунити пуних 40 година. Он је у првом дијелу сезоне уписао 14 наступа и за очекивати је да ће се и у наставку првенства наћи на списку тренерског тандема Миодраг Бодирога и Дамјан Ратковић, што би значило да ће и у петој деценији бити међу кандидатима за први тим.

- Искрен да будем када сам почињао каријеру нисам размишљао да ћу овако дуго опстати као играч. Ово је само доказ колика је моја љубав према фудбалу, а уз све то имао сам и срећу да су ме мимоишле повреде - рекао је Ристић, који је у каријери носио дрес пет премијерлигашких клубова (Леотар, Дрина Зворник, Младост Велика Обарска, Звијезда Градачац и Радник).

Не смета му што је од неких фудбалера скоро дупло старији, али и што га они далеко млађи понекад у шали назову и деда.

- Иако сам свјестан да сам у позним играчким годинама још се трудим да на терену пружим максимум. Наравно, није то ни близу оног некадашњег, али вјерујем да и даље могу да помогнем. Међутим, свјестан сам да је форму све теже одржавати и носити се са овим млађима - наставио је Ристић.

Сигуран је да Леотар не треба да брине за будућност, а најдраже му је када нешто може показати Филипу Колаку, Марку Копривици, Бојану Спаићу и Владимиру Арсићу и другим младићима који су на почетку сениорске каријере.

- То су веома добри момци и сигурно је да ће Леотар са њима у наредним сезонама бити још бољи и бољи. Што се мене тиче сигурно да је ово за мене посљедња сезона. Срце би можда хтјело још, али тијело то све теже и теже подноси - додао је Ристић.

Најстарији међу стативама у Премијер лиги је голман Борца Бојан Павловић, који је рођен 8. новембра 1986. године.

- Свјестан сам да је све теже одржавати форму, али не треба заборавити да каријере голмана трају по неколико година дуже од фудбалера. У мени је и даље онај исти осјећај пред сваку утакмицу, као онда кад сам почињао. И док је год тако нећу размишљати о повлачењу. Наравно да ћу шансу добијати све мање и мање, јер млади долазе, али сам спреман да се нађем на голу када год то затреба - истакао је Павловић, којем је Борац 13. клуб у каријери.

Листу од десет најстаријих фудбалера у елити БиХ затвара фудбалер Рудар Приједора Александар Радуловић, који је бранио боје још четири премијерлигаша (Борац, Лакташи, Зрињски, Металеге).

- Нисам ни знао да сам толико остарио, али шта се може. Још не размишљам о крају каријере, јер мислим да и даље могу равноправно да тренирам са млађима, али и да се са њима носим на терену - рекао је Радуловић.

Сматра да је у његово вријеме било далеко теже доћи до првог тима неког клуба него данас.

- Прво услови у којима смо ми тренирали и постајали играчи су били далеко тежи него данас. Када сам заиграо за први тима Борца 2004. година већ сам имао наступе за млађе репрезентативне селекције БиХ, као и за јуниорску репрезентацију у којој сам био капитен. Сада ми се чини да је то некако лакше - наставио је Радуловић.

Упоредио је поштовање према старијим фудбалерима некад и сад.

- Тада си једноставно морао да слушаш старије и од њихових ријечи су ти се “ледиле” кости, а данас је то све некако другачије. Не кажем да нема поштовања, али долазе млађе генерације које су некако дрчније и једноставно не дају на себе - додао је Радуловић.

Најстарији

Драган Ристић (Леотар)        27. фебруар 1982.

Јосип Баришић (Посушје)     12. август 1983.

Давор Ландека (Посушје)      18. септембар 1984.

Самир Бекрић (Жељезничар)         20. октобар 1984.

Мерсудин Ахметовић (Сарајево)   19. март 1985.

Срђан Андрић (Леотар)        19. септембар 1985.     

Емир Јусић (Слобода) 13. јун 1986.

Бојан Павловић (Борац)        8. новембар 1986.

Јосип Сердарушић (Посушје)         21. новембар 1986.

Александар Радуловић (Рудар Приједор)        9. фебруар 1987.

“Рудари” најмлађи

Рудар Приједор има најмлађу екипу у Премијер лиги чији је просјек старости 24,1 година. Слиједе: Радник 24,2, Борац и Жељезничар по 24,3, Широки Бријег 24,4, Сарајево 25, Вележ 25,9, Зрињски 26, Слобода 26,3. Три најстарије екипе су Посушје 26,8, Тузла сити 26,7 и Леотар 26,6 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана