ФАЗ: Црна Гора постаје прва европска жртва кинеске дужничке дипломатије

ГС
ФАЗ: Црна Гора постаје прва европска жртва кинеске дужничке дипломатије

ПОДГОРИЦА - Европска унија неће помоћи Подгорици да врати кинески кредит од милијарду евра који стиже на наплату.

Тиме Црна Гора постаје прва европска жртва "кинеске дужничке дипломатије", пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

"Милијарду евра кредита је много новца. Посебно када земља има годишњи БДП од четири милијарде", пише "Франкфуртер алгемајне цајтунг" (ФАЗ) о дужничкој клопци која се затвара око Црне Горе.

Званична Подгорица је сада тражила помоћ Брисела како би отплатила кредит који је претходна власт 2014. године узела од Кине за дионицу ауто-пута. У Бриселу су саопштили да не финансирају кредите трећих држава, али да могу да понуде повољне кредите за друге дионице друма.

Ауто-пут од Бара до границе са Србијом требало би да има 177 километара. Према Међународном монетарном фонду, већ дио од Подгорице до Колашина кошта милијарду евра, а остало би могло да буде још скупље.

Према писању франкфуртског листа, корона је "урушила" економију мале балканске државе које зависи од туризма. За ову годину Свјетска банка очекује три одсто раста.

Средином године долазе на наплату прве рате кредита кинеске Ексим банке са каматом од два одсто.

"Изгледа да је у виду Црне Горе једна европска држава постала жртва кинеске дужничке дипломатије која настаје око Новог пута свиле", пише "ФАЗ".

"То није изненађење", каже Себастијан Хорн, истраживач Института за свјетску привреду на Универзитету у њемачком Килу.

"Ауто-пут који је финансирала и градила Кина од почетка је имао нереалну процјену исплативости и премашивао је способност земље да се задужи", додаје Хорн за "ФАЗ".

Овај стручњак подсјећа да је низ земаља претходних мјесеци потражило финансијску подршку у међународним организацијама због дугова према Кини. Међу њима су Еквадор, Кенија, Етиопија и Пакистан.

Марио Холцнер, шеф бечког труста мозгова који се бави источном Европом, подсјећа да је Кина као залог резервисала себи црногорско земљиште, уколико кредит не буде враћен.

"Европска унија наравно има могућност да дугорочно веже Црну Гору за себе уколико финансијски подржи земљу", преноси "ФАЗ" Холцнерове ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана