Евросцена достижна, титула није реална

Синиша Котараш
Евросцена достижна, титула није реална

БАЊАЛУКА - Уколико у недјељу у Добоју код Какња савладају Младост, фудбалери Борца ће остварити и шесту побједу заредом и на тај начин изједначити свој рекорд у броју узастопних тријумфа.

Најдужи низ забиљежили су у сезони 2010/11, када су освојили шампионску титулу, а “црвено-плави” су од четвртог до деветог кола уписали шест побједа, по три на свом терену и на гостовању.

Редом су тада побјеђивани, и то на гостовањима, Челик (1:0), Сарајево (1:0) и Будућност (1:0), док су на Градском стадиону савладани Славија (4:1), Зрињски (2:0) и Слобода (2:0). Претходно, у трећем колу, Борац је као домаћин одиграо са Вележом 1:1, а серију је зауставио Рудар Приједор, који је на Градском стадиону успио да освоји бод - 0:0.

Прије девет година није била тајна да “црвено-плави” желе титулу до које су на крају и дошли, а ситуација је сада мало другачија.

Наиме, ово је повратничка сезона Бањалучана у Премијер лиги и није природно да се размишља о тако високим циљевима иако је створен респектабилан тим који послије неубједљивог старта сада изгледа много боље.

Било је потребно да ствари легну на своје мјесто и да тренер Бранислав Крунић уклопи све нове играче у складну цјелину. Када му је то успјело, кренула је и серија побједа - четири домаће Вележ (3:1), Жељезничар (3:0), Тузла сити (2:0) и Радник (2:0) и једна гостујућа, Звијезда 09 (2:0).

Крунић је тада дао велики допринос на терену у шампионској сезони, баш као и његов садашњи први сарадник Дарко Малетић.

Уколико бисмо покушали да упоредимо игру шампионског тима Борца из сезоне 2010/11, основна разлика је у поставци на терену.

Када је на клупи сједио Владо Јагодић, опредјељење је било на јакој и чврстој одбрани, док је садашњи тим доста офанзивнији, са жељом да се игра на погодак више.

Са Крунићем и Малетићем на терену шампионска титула је дошла у Бањалуку, данас се сви надају да би се могао изборити пласман у Европу.

- Мало је незгодно да поредим ове двије генерације, јер је шампионска екипа прављена са циљем да освоји титулу, а ова је направљена прије свега да клуб постане стабилан премијерлигаш и да што прије избори опстанак. Сада када смо у добром низу природно је да амбиције мало порасту и да је прича о Европи актуелна. Показали смо да се са свима можемо носити и надам се да ћемо наставити тако - рекао је Малетић.

Оно што је примјетно овако са стране јесте да је тадашња екипа под вођством Владе Јагодића била мало више окренута дефанзиви, па је Борац имао најбољу одбрану у лиги, а тек осми напад по ефикасности.

- Тада смо давали много мање голова, док ми се сада чини да играмо лепршавије и много офанзивније. Од почетка се инсистира на офанзивном приступу и то се показало као исправно опредјељење. Држимо се девизе да одбрана сопствене мреже почиње у противничком шеснаестерцу и за сада нам добро иде - истакао је Малетић.

Он се посебно осврнуо на промјену система такмичења и закључио да је сада много теже донијети бодове са гостовања.

- Тадашња лига је бројала 16 екипа и увијек се могло догодити да вам наиђе серија од двије или три “лакше” утакмице. Сада је, чини ми се, много теже, јер је концентрација квалитета у само 12 екипа и заиста морате имати квалитет уколико желите да кући донесете бод или три. Ми се надамо да ћемо успјети прегрмјети и гостовање Младости те наставити позитивну серију - закључио је Малетић.

 

Прва лига РС

Имали су Бањалучани и дужих серија побједа, али су оне остварене у Првој лиги Републике Српске.

Најдужа је износила десет узастопних тријумфа, у сезони 2016/17, а уписана су и још два низа од по девет побједа, у сезони 2007/08, те протеклом првенству РС 2018/19.

Борчеви низови побједа

6 побједа    2010/11.
5 побједа    2019/20.
4 побједе    2008/09.
4 побједе    2009/10.
4 побједе    2011/12.
4 побједе     2013/14.
4 побједе    2014/15.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана