Европска елита стиже у Лакташе

Милан Зубовић
Foto: ГС

ЛАКТАШИ - Европски Џудо куп за јуниоре биће одржан овог викенда у Лакташима који ће бити бодован за свјетску ранг листу.

Свечано отварање је у 9.30 часова, а потом ће услиједити борбе. Уводни програм на распореду је оба дана од 10 часова, а финалне борбе од 16 часова.

- Европски Џудо куп први пут се одржава у Републици Српској, односно БиХ то јест у Лакташима и Бањалуци. Пријавило се 236 такмичара из 24 земље свијета са два континента. Ово такмичење је у званичном календару Европске и Свјетске џудо федерације. Нама је част да будемо технички организатори, надамо се да ћемо добити добре оцјене и да ће оваква такмичења, на неки начин, постати традиција. Захвалио бих се Браниславу Црногорцу који је лобирао и који је заслужан што смо баш ми добили организацију, такође велику захвалност дугујемо Министарству породице омладине и спорта и Граду Лакташи - рекао је предсјендик Џудо савеза Републике Српске Огњен Павловић.

Додао је да ће ово бити прилика да се домаћи џудисти представе на међународној сцени.

- Имамо 26 такмичара из БиХ, ово је једна нова гернерација. Међу њима има сјајних појединаца који тек треба да покажу свој квалитет - додао је Павловић.

Организација Европског купа значајан је догађај за Џудо спорт у региону.

- Драго ми је да сам овдје и ових дана нас чека празник нашег спорта. Европа Куп је такмичење које се бодује за свјетску ранг листу. Поносни смо јер организујемо велика међународна такмичења. Џудо није најторфејнији олимпијски спорт него је и наш Савез једна од федерација која је позната по одличним организацијама. Све је спремно и бићемо поносни организатори. Из дубине срца желим да се захвалим техмичком организатору који је одрадио огроман посао.  Поносни смо да ћемо организовати Европа куп за сеиноре, Свјетско првенство У18 и Европско првенсво до 23 године - истакао је Црногорац.

Помоћник министра за спорт у Министарству породице омладине и спорта Републике Српске и Марио Ђуран стиче да је ово догађај који на најбољи начин промовише Републику Српску. 

- У име Владе Републике Српске се захваљујем текхничком организатору, Џудо савезу Републике Српске, градоначелнику Мирослав Бојићу који су допринијели томе да ће догађај бити спреман и сигуран сам организован на врхунском нивоу. Требамо бити поносни на то. Надам се да ћемо бити одлични домаћини, а Министарство спорта ће као и до сада подржавати џудо спорт на више нивоа - нагласио је Ђуран.

Градоначеник Лакташа Мирослав Бојић задовољан је што су Лакташи промотер и центар свијета када је у питању џудо спорт.

- Трудићемо се да као град домаћин и Република Српска освјетламо образ. Чињеница да имамо 24 земље и 236 такмичења одају велики утисак. Максимално смо се потрудили да учествујемо организацији, да помогнемо организаторима, да промовишемо спорт. Многи џудисти су на међународној сцени остварили значајне успјехе и прави су амбасадори. Надам се да ће ово такмичење ући у годишњи програм - казао је Бојић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана