Егзотична Азија мамац за играче

Дарко Пашагић
Егзотична Азија мамац за играче

Бањалука - Доскорашњи капитен Борца Борис Распудић задовољио је на проби и сљедеће сезоне требало би да носи дрес клуба Дули Пенгиран Муда Макота (ДПММ) са Брунеја, који се такмичи и сингапурској лиги.

- Боравио сам на Брунеју, који је мала држава са нешто више од 400.000 становника и налази се на острву Борнео између Малезије и Индонезије. Мој будући клуб годинама је играо у лиги Малезије, а од прије неколико сезона игра у Премијер лиги Сингапура. Задовољио сам челнике клуба и са њима потписао предуговор. По њему би у ДПММ-у требало да останем сљедећу сезону, а онда ћемо поново преговарати - нагласио је Распудић.

Он се послије пробе вратио у Бањалуку, а пут Брунеја требало би да крене послије новогодишњих празника.

- Сљедећих дана чекам да ми се резервише карта и негдје одмах послије Нове године требало би да кренем пут Азије, јер је почетак припрема договорен за 10. јануар. Сезона почиње средином фебруара и траје до новембра - истакао је Распудић.

Свом бившем клубу Борцу је пожелио много среће у наставку сезоне.

- Са два или три појачања, али и са бољом финансијском ситуацијом, "црвено-плави" могу високо. Надам се да ће тако и бити, јер Борац то заслужује. Жао ми је што нећу бити уз свој вољени клуб, али се приближава крај моје каријере и вријеме је да нешто и зарадим - додао је Распудић, који је већ три године играо у Азији, тачније у Ирану, у клубовима Трактор Сази и Петрошими.

Тако ће популарни Бока кренути стопама великог броја играча са Градског стадиона, који су хљеб зарађивали на најмногољуднијем континенту, а који је за многе од њих постао и обећани. Бојан Петрић је по одласку са Градског стадиона играо за Персатуан Бола Сепак Даерах Куала Теренгану (ПБДКТ Т-тим) из Малезије, потом за Шеик Расел из Бангладеша.

- Те двије епизоде су завршене. Недавно сам био на проби у једном вијетнамском клубу, али због повреде нисам прошао. Сљедећих дана требало би да потпишем за један клуб из Мјанмара - нагласио је Петрић.

Владимир Каралић играо је једну сезону у Хонгконгу за Сун Пегасус, Славиша Ђукановић за ирански Трактор Сази, Марејнко Мачкић је био члан Саба Батери из исте земље. Дарко Малетић бранио је боје Актобеа и Иртиша из Казахстана, садашњи голман Бањалучана Асмир Авдукић иранског Персеполиса, док Адмир Рашчић плату сада зарађује у Сун Пегасусу из Хонгконга.

Ковачевић

Некадашњи фудбалер Борца Веселин Ковачевић био је први играч са Градског стадиона који је заиграо у Азији. Он је у посљедњој деценији прошлог вијека са великим успјехом носио дрес малезијског премијерлигаша Сабах Фа.

Мркобрада

Бивши голман "црвено-бијелих" Синиша Мркобрада 2005. године носио је дрес вијетнамског клуба Страта Донг Наи.

- То ми је једна од најљепших година у спортској каријери и сада се радо присјећам тог времена. Наше утакмице гледало је између 50.000 и 60.000 људи, а плата страних фудбалера кретала се од 5.000 и 10.000 америчких долара (тадашњи курс 1 долар = 1,8 марака) и никада није каснила. А колико је то новца за ондашње прилике било, најбоље показује податак да је вијетнамски радник зарађивао мјесечно у просјеку 50 долара - нагласио је Мркобрада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана