Џејмс Робинсон са успјехом други пут у каријери носи дрес Игокее: Сада знам гдје сам дошао

Милан Зубовић
Џејмс Робинсон са успјехом други пут у каријери носи дрес Игокее: Сада знам гдје сам дошао

ЛАКТАШИ - Послије пет година Џејмс Робинсон вратио се на мјесто успјеха. Минулог љета други пут у каријери обукао је дрес Игокее у којој је имао прву европску авантуру након студирања на Универзитету Питсбург.

Тада се као новајлија отиснуо у непознато мада би се могло рећи да му је то био потез каријере, јер се без проблема адаптирао на европске услове што му је касније донијело наступе за њемачке и израелске клубове.

- Прошло је пет година од мог првог доласка. Сада сам старији и искуснији након што сам прошао много тога у Европи. Моја прва сезона у Игокеи била је након колеџа и уживао сам бити са тимом и менаџментом. Захвалан сам на тој прилици као и овој коју су ми пружили током љета да се вратим и да будем дио нечега посебног - рекао је Робинсон за “Глас Српске”.

Долазак из САД био је крупна ствар за њега јер се са 22 године одвојио од породице и хиљаде километара био удаљен од њих.

- Било је тешко доћи у Европу и играти кошарку, јер се много тога разликује. Срећом, имао сам добре саиграче и тренера и сви су ме подржавали и рекли да ћу бити успјешан у Европи што се показало тачним. Тада нисам имао појма гдје долазим. Знао сам нешто о неким европским државама, јер сам играо за У19 репрезентацију САД на Свјетском првенству, али о мјесту гдје тачно стижем нисам ништа. Ипак, цијела једна сезона била је нешто сасвим ново. Имали смо одличну екипа и урадили одличан посао док сам се добро уклопио и навикао - истакао је Робинсон.

Пу­т га је тада одвео у њемачки Бајројт, сезону након тога у израелску Бнеи Херцлију, да би се годину након тога вратио у Бајројт, а прошлу сезону одиграо у Брауншвајгу. Изненадила га је понуда Игокее за нову сарадњу, а њу је иницирао тренер Драган Бајић који је био задовољан његовом игром из првог мандата међусобне сарадње.

- Искрено, прилично кратко сам размишљао када сам добио понуду и прилику да се вратим. Већ сам упознат са градом, тренером и екипом те сам захвалан и задовољан што сам се вратио. Било је много лакше да се адаптирам и много ствари остало је исто. Стил игре, стручни штаб су исти. Сви су пријатељски расположени, породично настројени, блиски једни с другима, међусобно се помажу што ми је веома важно - нагласио је Робинсон.

Играо је у три различите европске лиге за које је рекао да су доста сличне.

- Све су много тешке и има много разлика између њих, али сам имао среће да сам имао добре тренере у сваком тиму. Када смо екипа или ја били слаби тренер нас је враћао у форму и помагао да буде најбољи. Тешко је рећи која лига је најбоља или најтежа, свака сезона је била прилика за учење. Сада играм у АБА лиги па ћу рећи да је она најјача - кроз смијех је рекао Робинсон.

Ове сезоне наступа и у Лиги шампиона у којој је већ раније наступао.

- Играо сам са Бајројтом са којим смо изборили Фајнал ејт и то је била веома успјешна сезона за нас. Лига шампиона сада је мало квалитетнија мада је и тада било јаких тимова попут Бешикташа, док су сада ту Галатасарај, Уникаха те остали шпански клубови који су донијели квалитет. Најбоља ствар у вези са Лигом шампиона је та што сваке године постаје све боља и драго ми је што се такмичимо у њој - додао је Робинсон.

Као члан У19 селекције САД на СП 2013. у Чешкој играо је у тиму са Елфридом Пејтоном, Монтрезлом Харелом, Ароном Гордоном, Џахилом Окафором, Џеремијем Грантом... у финалу су надиграли Србију са Николом Милутиновим, Василијем Мицићем, Николом Јокићем, Николом Јанковићем...

- Сјећам се добро. Побиједили смо у веома тешкој утакмици, а након тог првенства много опција отворило се мојим саиграчима. Са многима сам остао у контакту, посебно са Грантом који ми је један од најбољих пријатеља. Заједно смо одрасли, он је сада у Детроит Пситонсима и веома сам поносан на његов успјех. Уједно, сјећам се и Мицића из Србије који је био јако тежак за чување, сада је постао МВП Евролиге што говори о његовом квалитету - закључио је Робинсон.

Сплит

Игокеа је побиједила Сплит резултатом 85:67 у петом колу АБА лиге и сада је на омјеру 3:2.

- Најважнија ствар је да смо играли добро и учинили све да дођемо до побједе. Сплит је започео утакмицу зонском одбраном чиме је брзо дошао до предности. Тада смо се прилагодили, били енергичнији, нападали “лопту”, погодили неке шутеве и то нам је донијело побједу - рекао је Робинсон.

Сутра против Нимбурка

Ново искушење у Лиги шампиона Игокеа ће имати сутра на гостовању код Нимбурка од 18.30 часова.

- Идемо да одиграмо добро, да будемо много бољи офанзивно. Знамо да нас чека тешка утакмица, јер је Лига шампиона јако квалитетна ове сезоне и спремни смо за на ново искушење - казао је Робинсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана