Драгица Драпић најбоља међу најбољима

Славко Басара
Драгица Драпић најбоља међу најбољима

БAЊAЛУКA - Драгица Драпић, каратисткиња Леотара плус из Требиња најбољи је спортиста Републике Српске за 2010. годину. Тако је синоћ, на посљедњој четвртој сједници, одлучио деветочлани жири којим је ове године предсједавао трофејни српски кошаркаш Дејан Бодирога.

Драпићева је освојила по двије златне медаље у појединачној и екипној конкуренцији за Европском и Свјетском првенству и била истински амбасадор Републике Српске у 2010. години.

Кандидате за "Избор десет најбољих спортиста Републике Српске" предлагали су струковни савези, а потом је жири изабрао најбољег међу најбољима. Посљедња сједница је одржана у новом РТВ дому у Бањалуци неколико часова прије синоћне манифестације 56. Избора десет најбољих спортиста Републике Српске у Банском двору у организацији "Гласа Српске".

- Никад није лако изабрати најбоље међу најбољима. Знам то из искуства јер сам много пут био кандидован за најбоље, али исто тако у овим другим ситуацијама као што је ова у избору "Гласа Српске". Трудили смо се да радимо коректно и професионалано и да у скалду са оставереним резултатима именујемо добитнике награда. Овакве манифестације су увек подстрек за спортисте и још једном се захваљаујем "Гласу Српске" што ми је указао част да председавам овогодишњеим жиријем - изајвио је Бодирога.

Прије посљедње сједнице главна и одговорна уредница "Гласа Српске" Мирјана Кусмук се захвалила члановима жирија на преданом раду при бирању најбољег спортисте.

Поред Драпићеве на листи десет најбољих спортиста Републике Српске за ову годину су још: Жана Новаковић (скијање), Митар Мрдић (џудо), Дијана Васић (одбојка), Горана Тешановић (атлетика), Вуле Тривуновић (фудбал), Дарко Савић (кајак), Жарко Лазић (стрељаштво), Марко Панић (рукомет) и Стево Золак (бокс).

Поред листе од десет спортиста додијељене су и остале награде спортистима и спортским радницима који су обиљежили ову годину. Повељу за изузетан спортски подухват године добио је ветеран-џудиста Миланко Мучибабић. Плакету за изузетан спортски подухват добио је члан ОКИ Бањалука Зоран Јешић. Награда за дугогодишњи допринос развоју спорта припала је истакнутом фудбалском раднику Драгиши Савићу, док је најбољи спортиста у спорту за инвалиде Јовица Радановић, који се успјешно такмичи у куглању и голбалу.

Три плакете за спортске амбасадоре Републике Српске добили су рукометашица Горица Aћимовић, чланица европског клупског шампиона Колдинга из Данске, фудбалер Aлександар Ђурић, капитен репрезентације Сингапура и најбољи стријелац и ватерполиста Душко Пијтеловић, играч Партизана и репрезентативац Србије.

Награда читалаца "Гласа Српске" на основу прикупљених гласова припала је каратисткињи Драгици Драпић.

Перспективни спортисти

У склопу манифестације "Гласа Српске" сваке године Министарство породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске додјељује признања најперспективнијим спортистима. Ове године добитници су: Стефан Мајдов (џудо), Aлександар Кондић (фудбал), Aријана Окука (одбојка), Стефан Иванковић (кајак), Ивана Ковачевић (скијање), Саша Секулић (карате), Сања Милојица (стони тенис), Сара Aрсић (рукомет), Десанка Ћиро (атлетика) и Сара Јаћимовић (шах). Најперспективнији спортиста инвалид је Горан Ристић (сједећа одбојка). 

Десет најбољих спортиста Републике Српске за 2010. годину: "Златна" Драгица шампион Српске 

1. Драгица Драпић (карате)

 Чланица карате клуба Леотар плус из Требиња у 2010. години заблистала је пуним сјајем и са правом је проглашена за најбољег спортисту Републике Српске.

A, како и не би била најбоља када је ове године освојила два златна одличја на Свјетском првенству, а потом и двије најсјајније медаље на европском шампионату. У марту је са селекцијом БиХ на Свјетском првенству у Београду у ITKF федерацији постала појединачна и екипна шампионка планете. Исти успјех, али овога пута као чланица репрезентације Републике Српске поновила је на Европском шампионату WKC федерације у Италији, гдје је била најбоља у појединачној и екипној конкуренцији. Уз све то, била је без премца на домаћој сцени.

2. Жана Новаковић (скијање)

Скијашица Смучарског клуба Јахорина из Пала стални је члан репрезентације БиХ и већ дуги низ година нема праву конкуренцију у дисциплинама слалом и велеслалом у БиХ. Претходну сезону почела је на најбољи могући начин, учествовала је на бројним такмичењима широм Европе, а круна је била наступ на Зимским олимпијским играма у Ванкуверу, гдје је освојила 40. мјесто у слалому и 41. у велеслалому. Као најбољем представнику бх. репрезентације у Канади припала јој је част да на церемонији отварања Игара носи заставу. Током сезоне наступала је на многобројним тркама Свјетског купа.

3. Митар Мрдић (џудо)

Џудиста требињског Леотара и у овој години имао је низ запажених резултата. Најбољи спортиста Републике Српске за 2008. годину ове године постао је шампион Балкана. Наступао је на 12 такмичења и имао 53 борбе, од којих је чак 51 добио ипоном. Првак је Републике Српске и БиХ. Поред ових, освојио је и све турнире на којима је учествовао, а на Свјетском и Европском првенству доживио је помало несрећне поразе иако је у обје борбе водио и био близу побједе. Освајао је прва мјеста на турнирима "Синиша Вукелић", "Драган Цигановић", "Светозар Михајловић", "Рајко Кушић", те на "Србија опену".

4. Дијана Васић (одбојка)

Чланица ЖОК Јединство из Брчког и ове године била је један од носилаца игре овог спортског колектива. Матични савез прогласио је за најбољу одбојкашицу Српске за 2010. годину, а њен клуб је већ годинама неприкосновен у БиХ. Стандардна је репрезентативка и капитен селекције БиХ. У овогодишњој сезони Јединство је освојило Куп РС, а налази се и на првој позицији у шампионату БиХ. Заједно са осталим "брчанским принцезама" у јануару ће заиграти на међународној сцени, а у Избору за 2007. годину ова сјајна одбојкашица проглашена је за најбољег спортисту Републике Српске.

5. Горана Тешановић

Aтлетичарка бањалучког Борца у минулих 365 дана имала је низ запажених резултата. Освојила је прво мјесто на Купу Европе у бацању диска на такмичењу одржаном на Малти, док је на Купу европских шампиона, које је било у швајцарском Берну, у истој дисциплини била друга. Била је без премца на митинзима у Загребу, Чаковцу, Сенти, Зеници и Бару. Уз све то доминирала је на домаћој сцени у бацању кугле и бацању диска. Првакиња је Српске и БиХ у обје дисциплине, а остварила је други резултат свих времена у БиХ у бацању кугле. Стална је чланица бх. репрезентације у обје поменуте дисциплине.

6. Вуле Тривуновић (фудбал)

Фудбал је опет почео да на Градски стадион у Бањалуци привлачи велики број љубитеља "најважније споредне ствари на свијету", а један од најзаслужнијих за то је капитен Борца. Ове године заједно са саиграчима освојио је Куп БиХ играјући у финалним сусретима против Жељезничара 1:1 и 2:2. То остварење и пласман на треће мјесто Премијер лиге БиХ у прошлој сезони омогућили су Бањалучанима послије 18 година наступ на европској сцени, гдје их је елиминисала Лозана. Шлаг на успјешну сезону била је јесења круна коју ће чета са Градског стадиона покушати да сачува на прољеће.

7. Дарко Савић (кајак)

Члан бањалучког Кајак-кану клуба Врбас иза себе има најуспјешнију сезону у досадашњој каријери. На отвореном првенству БиХ у дисциплини К-1 спуст заузео је прво мјесто, док је у К-1 спринт био трећи. На Балканском првенству у конкуренцији сениора одржаном у Бањалуци био је шести. Ове године млади Бањалучанин, који је стални члан репрезентације, учествовао је на највећим смотрама. На Свјетском првенству у Љубљани у дисциплини К-1 слалом био је 67. На Европском првенству Братислави освојио је 44. мјесто, а на смотри Старог континента до 23 године у њемачком Лајпцигу био је 46.

8. Жарко Лазић (стрељаштво)

Дугогодишњи је члан Стрељачког клуба Геофон из Теслића, који је већ дуги низ година најуспјешнији спортски колектив овог града. Првак је Републике Српске и вицешампион БиХ у гађању ваздушном пушком међународног програма. На Свјетском првенству у Минхену био је 65. у гађању малокалибарском пушком, 67. у гађању ваздушном пушком, а у екипној конкуренцији са репрезентацијом БиХ заузео је 23. мјесто. Највећи успјех прошле године било је прво мјесто на врло јаком међународном турниру у Сплиту. Са својим клубом Геофоном освојио је друго мјесто у Лиги БиХ.

9. Марко Панић (рукомет)

Стандардан је члан A селекције БиХ и један од најбољих играча Борца м:тел. Са трофејним клубом из Господске улице двије године заредом освајао је друго мјесто у шампионату БиХ, и ове сезоне су послије јесењег дијела првенства на истој позицији са реалним изгледима да у наставку шампионата са трона скину годинама неприкосновену сарајевску Босну. Са Борцем је ове сезоне играо у Купу ЕХФ. Бањалучани су у другом по снази европском клупском такмичењу, у другом колу елиминисали турски Aнкара спор, да би послије тога у трећој рунди били поражени од мађарске Татабање Карбонекс.

10. Стево Золак (бокс)

Члан Боксерског клуба Славија из Бањалуке био је прва песница једног од најтрофејнијих спортских колектива у Републици Српској. Првак је Републике Српске за протеклу годину, а на Десетом међународном турниру "Радован Бисић", чији је организатор Славија, био је проглашен за најбољег боксера смотре која је окупила борце из десет земаља. Почетком ове године Славија је пети пут постала екипни шампион БиХ, а он је у Премијер лиги забиљежио све побједе и био један од најзаслужнијих што се титула вратила у Бањалуку. На мечу репрезентација РС и Војводине проглашен је за прву песницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана