Драган Шкрбић, легендарни пивот, за “Глас Српске”: Српски рукомет се враћа на стазе старе славе

Душан Репија
Драган Шкрбић, легендарни пивот, за “Глас Српске”: Српски рукомет се враћа на стазе старе славе

БЕОГРАД - Легенда српског рукомета Драган Шкрбић убијеђен је да се репрезентација Србије у скорије вријеме може вратити у врх свјетског рукомета, баш као што је то био случај када је он носио дрес са државним грбом.

“Орлови” су синоћ започели такмичење на Европском првенству са доста измијењеним саставом у односу на планирани јер је неколицина играча отпала због инфекције вирусом корона која је “закачила” и селектора Тонија Ђерону па су све прогнозе везане за пласман доста неизвјесне.

- Надамо се да ће се рукомет вратити на стазе старе славе, поготово са Ђероном на челу, као и променама које су се догодиле у савезу те помоћи државе која је била неопходна. ЕП биће много значајно за будућност нашег рукомета. Штета што је доста инфицираних у нашим редовима, мада су и остале екипе у сличној ситуацији, али момци треба да се ментално склопе и мисле само о игри. Свима нама који смо у рукомету оптимизам даје чињеница да и даље имамо много талената, не само у Србији већ и Републици Српској. Ми који смо ту годинама и који волимо овај спорт морамо да им покажемо пут како да таленат преточе у квалитет - изјавио је Шкрбић за “Глас Српске”.

Посљедњих година шпански тренери преузели су примат и наслиједили српске стручњаке и као резултат тога Тони Ђерона сјео је на клупу “орлова”, што је за сада донијело резултате и велики искорак у игри.

- Причао сам са бившим фудбалером Црвене звезде Јованом Станковићем да шпански фудбалски тренери доминирају у свету, а таква ситуација је у рукомету већ неколико година. Показали су да су на врхунском нивоу, репрезентације које они воде освајају првенства Европе, Азије, света... и у једном тренутку шпански тренери били су шампиони свих континенталних такмичења, а на Фајнал фору Лиге шампиона водили су три клуба. Направили су систем који може да буде примењен и код нас. Ђерона је одлично решење и дошао је на мој позив када сам био у савезу. Има и код нас добрих тренера који су можда бољи од Шпанаца у суштом тренерском послу, али тај посао се променио и без тима не може ништа да се направи, а Шпанци то знају да направе. Ђерона има искуство које може да пренесе на нову генерацију наших тренера који нису наставили низ својих претходника као што је то био случај у нашој кошарци - рекао је Шкрбић.

Србија је запала у незгодну групу заједно са Украјином (играно синоћ) те Хрватском и Француском које су годинама у врху свјетског рукомета.

- Да нема ситуације са инфекцијама, за коју не знам како утиче на екипу, али сигурно не утиче позитивно, сигуран сам да наша репрезентација може да победи било кога. Група је тешка, Французи су олимпијски шампиони, а против Хрвата увек постоји емотивни набој који ће бити пресудан. Ко то буде више контролисао и концентрисао се на игру, имаће веће шансе да добије утакмицу. Да није ове ситуације, сигуран сам да бисмо прошли даље. Сада је незахвално давати неке прогнозе не само за нас него и за друге. Не знам је ли боље то што су се неки играчи заразили пре такмичења или ови што сада долазе па су заражени. Једна од опција било је и отказивање мада то није решење - нагласио је Шкрбић.

Према његовим мишљењу, српска лига сваке године све је квалитетнија па Црвена звезда, Партизан и Металопластика желе да скину неприкосновену Војводину са трона.

- Лига је јача сваке године. Војводина одскаче по квалитету и организацији, воде је прави људи, тренери су добри, прави добре селекције, шампион је последњих девет година и дала је показну вежбу свима осталима, укључујући и нас из Звезде, где сам од пре два-три месеца заједно са Ненадом Перуничићем. Мотивисани смо да радом стигнемо до њиховог нивоа. Пречице до врха нема, већ само рад, рад и рад - поручио је Шкрбић.

Прослављени пивот, који је прије двадесетак година жарио и палио свјетским рукометом, с посебном радошћу прича о бањалучком Борцу.

- Борац је спортско-рукометна институција. Руко, руко, рукомет Борац... је химна коју смо знали ми који смо играли у “Борику”. Када смо играли у неком другом клубу, сви смо навијали за Борац који је био други клуб. Рецимо, играш за Звезду, али навијаш за Борац који је институција. Свима у клубу желим пуно среће, да трају и буду оно што су увек били - извор играча за репрезентацију Србије јер знам да се у Бањалуци рукомет и даље воли, што моја генерација не заборавља. Знам да није по правилима ЕХФ-а, али Борац би требало да игра лигу Србије - нагласио је Шкрбић.

Познанство са Каријем

Шкрбић је био гост Светислава Пешића на промоције његове књиге “Моја игра, мој пут”.

- Почаствован сам што ме Кари позвао на промоцију јер је он људска и спортска легенда. Било је задовољство чути његово мишљење као и мишљења других о њему, што је велика лекција за свакога. Иако смо Владе Дивац, Дејан Бодирога и ја блиски по годинама, они су били моји спортски идоли када сам играо и импозантно је све оно што су освојили. Са Пешићем сам се упознао када је он био тренер Барселоне, а ја играо рукомет у истом клубу док је и Дејан био тамо. Тренирали смо од 10 до 12 сати, а они од 12 до 14 па смо се дружили. Кари је био тренер у Валенсији, где живим, па нам је и то нека повезница како смо се нашли и упознали - рекао је Шкрбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана