Димитрије Левајац, српски стонотенисер из Бањалуке, за “Глас Српске”: Небески осјећај послије побједе

Милан Зубовић
Димитрије Левајац, српски стонотенисер из Бањалуке, за “Глас Српске”: Небески осјећај послије побједе

БАЊАЛУКА - Крајишка љепотица била је и остала расадник талентованих спортиста који су њену славу пронијели широм свијета, вратили се са медаљама са олимпијских игара, а посљедњи у низу који би требало да наступи на највећој спортској манифестацији је Димитрије Левајац.

 

Млади стонотенисер, који је рођен у Бањалуци, унук је познатог књижевника и професора Гимназије Тихомира Левајца, а био је јунак пласмана репрезентације Србије на Олимпијске игре у Токију ове године јер је добио одлучујући меч. У разговору за “Глас Српске” нагласио је да нису имали посебна очекивања пред квалификациони турнир одржан у Португалији.

- Реално гледајући, очекивања нису била висока јер смо били 32 носиоци од 34 екипе чиме је све речено. Такмичење смо започели тотално опуштено и растерећено, ишли поен по поен, меч по меч те се надали доброј игри да можемо нешто направити. Нисмо имали велике амбиције, али смо се потајно надали да можемо изборити пласман. Мирно смо кренули и на крају се испоставило да је то била најбитније, јер смо дошли без великих очекивања и притиска. После свега, успех је феноменалан и представља највећи тимски у нашем спорту те су нас преплавиле неописиве емоције после завршетка. Велика срећа, тотална еуфорија и просто неки небески осећај смо имали тада - изјавио је Левајац.

Са само 18 година био је важан дио тима мада му није загарантовано мјесто међу путницима за Токио мада су велике шансе да буде међу њима.

- Наравно да моја позиција није 100 одсто сигурана, али се надам да ћу бити међу одабранима, јер је доста компликовано објаснити начин селекције. Не знам до када је рок за пријаву јер се није све још слегло па је потребно да се саберу утисци. Ипак, надам се  учешћу и верујем да ћу бити међу путницима те једва чекам припреме и одлазак у Јапан - рекао је Левајац.

Димитрије је рођен у Бањалуци, а од почетка 2008. живи у Москви заједно са породицом. Својевремено је имао великих проблема на турнирима у главном граду Русије, а због њега Руси су морали да промијене Статут савеза.

- Са десет година постао сам шампион Москве у том узрасту, али сљедеће године нисам бранио титулу, јер нисам имао њихово држављанство. Због мене, као странца, промијенили су правила са циљем да заштите своје играче. Са оцем сам био у Стонотениској федерацији Русије, јер смо жељели да добијемо држављанство да будем домаћи такмичар, што је иначе тежак и дуготрајан процес, али су нас они одбили ријечима да играча као мене имају колико хоће. Драго ми је да су погријешили и сада се можда кају због тога - рекао је Левајац.

У одлучујућем мечу на квалификационом турниру побиједио је 19. играча свијета Чун Тинг Вонга док он држи 397. позицију на свјетској ранг-листи. Овај успјех драстично му мијења планове за будућност.

- То је сада тешко питање и вртоглаво мијења планове за даље које смо направили прије почетка ове године. Чека ме много турнира, али је сигурно да ће бити промјена плана. Са оцем сам планирао да на крају ове године будем међу првих 300 док сада амбиције расту, али не бих да претјерујем у својим очекивањима. Прво би требало да поновим све ово што неће бити нимало лако и само желим да идем корак по корак - казао је Левајац.

Враћа се Бањалуци

Бањалуку не памти много из периода када је живио у њој, али је редовно посјећује док је посљедњи пут био за прошлу Нову годину.

- Рођен сам у Бањалуци и деда ми је Тихомир Левајац на којег сам поносан. Раније сам чешће долазио, али сада слабије, јер имам много обавеза око тренинга и школе. Ипак, Бањалуци се увек радо враћам и после Москве то ми је најдражи град на свету. За Москву сам емотивно везан јер сам у њој одрастао мада на овим просторима нема града који се може поредити са Бањалуком - нагласио је Левајац.

Идол

Иако је стонотенисер диви се двојици који нису везани за његов спорт, али и двојици колега.

- Обожавам да гледам мечеве Новака Ђоковића и Кристијана Роналда. Ђоковића јер је Србин, велики радник и одличан спортиста, док сам импресиониран радом и упорношћу Роналда тако да желим дјелимично да их копирам. Код стонотенисера волим Кинеза Жен Жикеа због стила игре као и Владимира Самсонова који је један од омиљених, јер је свјетска класа. Конституцијом личим на њега, скоро смо исте висине па због тога волим гледати његове мечеве - рекао је Левајац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана