Денис Спахић, тренер Марка Максимовића, за “Глас Српске”: Ледени је још као дјечак знао свој пут

Душан Репија
Денис Спахић, тренер Марка Максимовића, за “Глас Српске”: Ледени је још као дјечак знао свој пут

БАЊАЛУКА - Када је наш Ледени први пут дошао на терене Тениског клуба Добој са својих пет и по година, видио сам да је он тај. Ово није шупља прича, ово је чињеница. Када је имао седам година, рекао је да му се не иде у школу и да ће бити тенисер!

Рекао је ово Денис Спахић, тренер Марка Максимовића, најбољег тенисера Европе до 16 година. Емоције се још нису ни слегле послије суботњег тријумфа у Монте Карлу, а човјек са којим је млади Добојлија тениски проходао открио је за “Глас Српске” до сада непознате детаље из дјетињства тинејџера из града на Босни.

- Надимак је добио због свог карактера. Хладан је као шприцер, увијек је имао свој циљ. Чак је и принцеза Мелани Антоанета де Масу питала зашто се не смије, а онда сам јој објаснио да се он смије само на терену и да је ту најсрећнији. Тениски терен је његов дневни боравак. Ту је свој на свом, прави гладијатор. Неријетко су ми се сви смијали када сам понављао да ће бити шампион. Његов отац то добро зна, јер он није баш вјероватно. Али је битно да смо вјеровали Марко и ја - рекао је Спахић.

Са таквим ставом су отпутовали на завршни мастерс осморице најбољих играча Европе у овој години. Самоувјерено и само са једним циљем - да се кући врате са пехаром. И успјели су.

- Дужи период смо радили јаке припреме, тренирали по четири сата дневно. Сваки зацртан циљ смо остварили у сезони, а пред одлазак у Монте Карло рекли смо да идемо по трофеј. Да ли је то било мало лудо и амбициозно? Вјероватно јесте. Када смо дошли у Монте Карло, Ледени је био хладан као шприцер. Никога није примјећивао, само је гледао какав је терен. Нису га занимали противници, знао је колико вриједи и отишао до самог краја - у даху је испричао Спахић.

Пут до првог великог успјеха у каријери није био поплочан изобиљем. Неријетко су сви заједно морали да разбијају главу како да оду на турнир, а многе су и пропустили, јер нису имали довољно новца.

- Довијали смо се на разне начине. Родитељи су поднијели највећи терет, а ми смо као клуб направили значајан попуст. Бирали смо турнире у региону, а нисмо ишли на оне за које нам треба рецимо 5.000 евра за седам дана. Зато је његов успјех још већи, јер је, да тако кажем са малих турнира, дошао до мастерса и славио. Показали смо им свима да из ничега може да се направи нешто - нагласио је Спахић.

Период који слиједи јесте најосјетљивији дио за једног играча, а то је прелазак у професионалне воде. Међутим, Добојлије имају план до ситних детаља, баш као што су га имали и свих претходних година.

- Одлука је да се наредне године опробамо у професионалном тенису. Циљ нам је да уграбимо који бод на фјучерсима. Имамо обећања да ћемо добити вајлд карте за турнире у БиХ и неке у Србији. Ја сам увјерен да ће се он уписати на АТП листи у синглу, након што је то урадио у дублу ове године. Потом ћемо гледати шта даље. Имамо жељу да се окушамо и на јуниорском гренд слему. Прије свега тога ћемо се одморити неколико дана, а онда од 1. новембра засукати рукаве као никада до сада. Морамо много да радимо на физичкој припреми, јер је то основна разлика између сениора и јуниора - нагласио је Спахић.

За прелазак у сениорске воде потребно је наравно и много више новца.

- Угрубо сам рекао да је неких 50.000-60.000 марака потребно за сезону, под условом да опет гледамо на којим турнирима ћемо учествовати, у којим хотелима ћемо спавати и готово шта ћемо јести. Али, ми смо Спартанци и сигурно ћемо успјети - велики оптимиста је Спахић.

Стигла подршка

Марко Максимовић је са тренером и оцем јуче био гост градоначелника Добоја Бориса Јеринића, а потом је свечани пријем уприличен и код предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић. Јеринић је обећао да ће већ на наредној сједници Скупштине предложити да Максимовићу буде додијељено 50.000 марака, док је Цвијановићева такође обећала подршку.

- Велико ми је задовољство што сам имала прилику да упознам Марка, његовог оца, тренера и људе који су много дали тенису у Републици Српској, који су се окупили око овог великог успјеха. Импресионирана сам оним што сам чула, начином на који се долази до успјеха у који је уткано много упорности, љубави, одрицања... Кабинет Предсједника Републике Српске и ресорна министарства ће бити на услузи да дају подршку с циљем што већих успјеха - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана