“Дел Потро” и “Федерер” играју за болесну дјецу

Милан Зубовић
“Дел Потро” и “Федерер” играју за болесну дјецу

Бањалука - Прослављени рукометаши из Бањалуке Младен Бојиновић и Горан Ступар одрасли су гледајући тенисера Слободана Живојиновића, па ће покушати да копирају његове потезе на хуманитарном мечу заказаном за недјељу од 20 часова на теренима ТК Младост у парку “Младен Стојановић”.

Бивши репрезентативци Југославије у опуштеној атмосфери нагласили су да спремно дочекују деби на централном терену и вјерују да ће ово бити почетак њихових великих тениских каријера.

- Имам малу трему пред дуел, али сам имао среће на жријебу и као “лаки лузер” стигао до другог круга. Нисам побиједио још никога јер немам званичан меч, мада ћу се потрудити да у свијет тениса уђем на велика врата - кроз шалу је рекао Бојиновић.

Популарни Бака или Дуги, како га зову у Србији, нагласио је да је као дјечак гледао тенис и споменуо неколико имена.

- Пратио сам тенис и Дејвис куп репрезентацију Југославије, за коју су играли Живојиновић, Горан Прпић и Бруно Орешар, као и Ивана Лендла. Сада смо поносни на Новака Ђоковића, а највише ме фасцинира Роџер Федерер, мада сам заљубљеник у Хуана Мартина дел Потра. Можда је зато што је он висок два метра, па ме подсјећа на мене - додао је Бојиновић.

Меч ће бити игран на шљаци, која више одговара “тенисеру из Аргентине” те се нада да ће успјети да издржи до девет гемова.

- Када смо се чули телефоном разговор је текао отприлике овако: “Овдје Роџер Федерер”. Одговорио сам: “Овдје Хуан Мартин дел Потро”. Пошто се Дел Потро боље сналази на шљаци, прогнозирам своју побједу - казао је Бојиновић и засмијао све присутне.

Ступар је био мало озбиљнији од свог млађег колеге и некадашњег саиграча, али је нагласио да има једну побједу, додуше незваничну.

- Као дјечак гледао сам Бобу Живојиновића, чије је четвртфинале на Аустралијан опену било невјероватан успјех, док је сада неуспјех када Ђоковић испадне у полуфиналу гренд слема. Ово што Новак ради је феноменална ствар због популаризације тениса на овим просторима, али не само тениса, већ и осталих спортова. Нисмо свјесни у каквом времену живимо и питање је хоће ли неко моћи да понови нешто такво јер је његова људска величина невјероватна - нагласио је Ступар.

Нагласио је да је одавно упознат о хуманитарној акцији и да су сасвим случајно дошли на идеју да то буде остварено кроз тениски меч.

- Прочитао сам у новинама да Младен игра тенис, па смо одлучили да играмо меч јер нам је за рукометну утакмицу потребно бар 12 играча, док ово можемо нас двојица. Драго ми је што је то добило велики одјек и да ће трибине бити пуне. Потребно је да се обрати пажња на обољелу дјецу, као и на дјецу која се баве рукометом - рекао је Ступар.

Други циљ је да се рукомет поново омасови у Бањалуци.

- Нисам знао да је Бојиновић био 11 пута шампион Француске, а то је држава која је од нас учила рукомет и желим да поново тако буде за неких од пет до десет година. Када смо покренули клуб Цепелин нико од дјеце није имао рукометне патике, већ кошаркашке, па нам је циљ да то поправимо. Чини ми се да је рукомет у Бањалуци поново на ногама јер постоји школа, а биће основана и нова. Након 20 година ту сам и желим да Борац буде у врху, да се не прича о дуговима и осталим негативностима, већ да Борац буде позитиван и да се све подигне на виши ниво - истакао је Ступар.

Бојиновић није имао дилему да се придружи тениском спектаклу.

- Мене су ставили пред свршен чин позивом да играм хуманитарни меч и одмах сам пристао. Циљ је да дјеци што више помогнемо и поносан сам што сам дио овога. Идеја да два рукометаша играју тенис је сјајна - казао је Бојиновић.

Један од идејних твораца сусрета Борис Врховац позвао је Бањалучане да дођу и уживају у мечу који имају прилику видјети једном у животу. Улазница је десет марака, а сав приход иде Удружењу родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” и удружењу “Заједно за живот”, као и развоју рукомета.

Бранковић обећао бријање

Директор Рукометног клуба Борац м:тел Владимир Бранковић, који је један од организатора овог сусрета, рекао је да ће обријати препознатљиву браду ако буде сакупљено више од 30 хиљада марака.

- Остајем при томе и обријаћу се, што ће лако бити примијећено. Надам се да ћемо сакупити више од 30 хиљада јер новац одлази у руке онима којима је потребан, а жилет је спреман - рекао је Бранковић.

Позивница побједнику?

Овај сусрет својеврсна је увертира за бањалучки челенџер, који од ове године носи име Српска опен, а менаџер турнира и тениски судија из Бањалуке Озрен Ђурђевић најавио је могућност да побједник егзибиционог меча добије позивницу за квалификације.

- Част ми је што ћу бити дио овог спектакла и биће игран један сет до девет гемова. Занимљив је приједлог да побједник добије вајлд кард за квалификације, па ћемо размислити о томе и, наравно, ако они то буду хтјели - рекао је Ђурђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана