Чеси и Рускиње најбољи на Врбасу

Иван Драгичевић
Чеси и Рускиње најбољи на Врбасу

Бањалука - Химна Чешке Републике најчешће је интонирана у Бањалуци током Европског првенства у рафтингу. Чеси су најуспјешнија нација на овом такмичењу и побједници су у генералном пласману, док је код жена коначну побједу однијела Русија.

Три дана такмичења на ријеци Врбас била су веома узбудљива. Учесници из Бањалуке одлазе пуни утисака, а осмијех са лица нису могли да скину освајачи медаља. Ту су предњачиле екипе из Чешке, Словеније и Русије. Златна медаља отишла је у Србију и то у руке дјевојака. Екипа до 23 године била је најбоља у спусту, тако да се и химна “Боже правде” чула у кањону Врбаса. Ипак, славу су покупили момци из Чешке. Признају да их је срећа погледала, јер су својим колегама из репрезентације побјегли за један бод.

- Презадовољни смо. Изненадили смо и себе побједом у спусту. Било је напорно такмичити се на овако високој температури. Слалом је наша дисциплина и ту смо били на висини задатка. Нисмо очекивали коначну побједу послије првог дана, али смо успјели да надокнадимо заостатак. Некада морате имати и мало среће како бисте били шампиони. Сада смо је имали, освојили смо злато са само бодом предности. Презадовољни смо организацијом и условима које смо овдје имали. Бањалука је прелијеп град, уживали смо - рекао је капитен златне чешке посаде Михац Цуц.

Није могао да обећа повратак у Бањалуку за двије године, јер су квалификације у Чешкој веома тешке и ко год избори одлазак на велико такмичење, аутоматски добија прилику да конкурише за медаљу. Тако је сребро у генералном пласману освојила друга посада Чешке, што довољно говори о доминацији ове земље на ЕП. Треће мјесто код мушкараца припало је Русији. Женска посада Русије показала је највише и заслужено је освојила златну медаљу. Рускињама је припало злато испред двије чешке екипе. Предсједник Свјетске рафтинг федерације Жозеф Вилис Џонс био је презадовољан организацијом и свим виђеним у Бањалуци. На крају се пун утисака обратио присутним такмичарима и публици са жељом да за двије године такмичење буде једнако добро.

- Увијек је добро бити у овом дијелу планете. Прошло је десет година од мог посљедњег доласка, када је Бањалука била домаћин Свјетског првенства. Имате прелијепу заједницу коју покрећу велики ентузијасти. Већину ових екипа гледам на такмичењима широм свијета, тако да није било изненађење код подјеле медаља. Конкуренција је била жестока, видио сам велики напредак код неких тимова и радујем се њиховом развоју и вјероватно новим медаљама у будућности. Врбас је прелијепа ријека, тешко да можемо пронаћи бољу локацију за такмичење - рекао је Вилис Џонс.

Добар резултат Бањалучана

Нектар Дајак клуб из Бањалуке представљао је БиХ на Европском првенству и показао се као квалитетан противник великим репрезентацијама. Мало је недостајало да се Бањалучани докопају медаље. У слалому и спусту били су на четвртом мјесту. Момци су у генералном пласману завршили на петој позицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана