Челни људи ФС РС категорични: Скраћење лиге корак ка подизању квалитета

Дарко Пашагић
Челни људи ФС РС категорични: Скраћење лиге корак ка подизању квалитета

Бањалука - Скраћење Прве лиге Републике Српске са 12 на десет клубова требало би да буде значајан корак ка подизању квалитета фудбала, сматрају у Фудбалском савезу РС.

Предсједник “куће фудбала” Српске Миле Ковачевић вјерује да ће на тај начин клубови који представљају ФС РС у Премијер лиги БиХ бити много конкурентнији и на тај начин лакше долазити у прилику да се боре за међународну сцену.

- Лига је смањена на десет клубова и сматрамо да је то позитиван потез који ће допринијети квалитету, посебно у Првој лиги Републике Српске, јер је она филтер такмичења за наступ наших клубова у Премијер лиги БиХ. Одавно се није десило, као што ће бити случај у наредној сезони, да имамо бар три тима која желе да се пласирају у елиту БиХ.  Наша жеља је да ти клубови који уђу у виши ранг тамо играју више сезона, а не само да буду епизодни учесници. Због тога нам је циљ да Прва лига Српске буде што квалитетнија - рекао је Ковачевић.

По његовом мишљењу, претходна сезона у фудбалу РС била је једна од најуспјешнијих.

- О позицијама на табели одлучивао је само квалитет, знање и спортска срећа, а не неке “полуге” у систему. Евидентно је да се нешто мијења и у нашим клубовима. Прије годину смо разговарали о вишеструко оптерећеном Борцу, који се послије само 12 мјесеци враћа у Премијер лигу много јачи него раније. Не само да се вратио него је ушао у реорганизацију клуба са намјерама да у наредним сезонама игра у Европи. То и јесте наш циљ, јер не желимо да будемо топовска храна, него да водимо главну ријеч Премијер лиге. Због тога је уведено и лиценцирање и сигуран сам да ће ових десет прволигашких клубова постепено прихватити стандард који ће се примјењивати у овом рангу такмичења - додао је Ковачевић.

Генерални секретар ФС РС Горан Ћејић говорио је о евидентном организационом напретку у овој организацији.

- Направљене су многе инфраструктурне промјене, а један од наших циљева биће унапређење односа са медијима, односно новинарима. Формиран је један нови начин комуницирања путем и-мејла и сви ће моћи поставити питања која интересују јавност. Прва и друге лиге ће бити покривене “резултатима уживо” на званичној страници савеза - нагласио је Ћејић те рекао да ће у петак бити одржано извлачење такмичарских бројева за Прву лигу, а потом у наредним данима и за друге, односно треће лиге Српске.

Клубовима Прве и других лига ће бити додијељене лопте, а обезбијеђене су у цијелости на бази спонзорства.

- Клубови трећих лига умјесто лопти ће добити нешто друго с обзиром на то да је препознат проблем стручног кадра, немаштине и недостатка средстава да се плати Ц лиценца која је обавезна у овом рангу за тренера. Извршни одбор ФС РС одлучио је да сви клубови буду ослобођени дијела котизације у износу вриједности Ц лиценце за онај број стручњака који уђу у систем едукације - додао је Ћејић.

Млађе селекције

Биће настављена пракса афирмације млађих репрезентативних селекција Републике Српске, а почетком августа ФС РС биће домаћин турнира за играче рођене 2003. и 2004. године.

-  Турнир ће бити игран од 2. до 4. августа, а на њему ће, поред кадетске селекције Републике Српске, наступити још љубљанска Олимпија, београдски Партизан и аустријски Кафенберг - истакао је Ћејић.

Јединство

Шампион Друге лиге РС, група запад, Јединство из Жеравице на вријеме је одустао од такмичења у Првој лиги и због тога није санкционисан.

- Они су у предвиђеном року од осам дана обавијестили савез да не желе из више разлога да играју у вишем рангу. То је урађено према правилнику и зато не сносе никакве посљедице. Они су поштено играли до краја и треба други клубови да се запитају како клуб који има 15.340 марака подршке успије да буде испред њих у такмичењу, а општине им дају пуно више новца - рекао је предсједник ФС РС Миле Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана