Борац освојио шесту титулу: Било би љепше да смо прославили на терену

Синиша Котараш
Борац освојио шесту титулу: Било би љепше да смо прославили на терену

БАЊАЛУКА - Рукометни клуб Борац м:тел и званично је постао првак БиХ након што је комесар за такмичење Премијер лиге Срђан Јовић објавио посљедњи билтен за такмичарску сезону 2019/20.

Према њему “црвено-плавима” је припала титула, док највиши ранг напуштају Горажде, Искра и Дрина, екипе које су се у тренутку прекида првенства због пандемије вируса корона налазиле на три посљедња мјеста на табели. До шесте титуле шампиона Бањалучани су дошли освојивши 46 бодова на 18 утакмица, четири више од Грачанице, док је на трећем мјесту Босна из Високог и ова три тима стекла су право учешћа на међународној сцени. Четврто мјесто у Европи требало би да избори побједник Купа, али ово такмичење још није одржано, највјероватније и неће па ће Управни одбор РС БиХ морати да се позабави и овим проблемом.

- Радио сам искључиво према постојећим нормативним актима и да нисам имао никаквих притисака, са било које стране. Једноставно, постојећи календар такмичења је истекао и ја сам морао да донесем овакву одлуку. Ово је, да се разумијемо, првостепена одлука и сви они који сматрају да сам погријешио имају право да у року од осам дана упуте жалбу Управном одбору РС БиХ - појаснио је Јовић.

Наравно, нису сви били задовољни овом одлуком па из Горажда и Бугојна најављују повлачење одређених потеза против Јовића и РС БиХ.

За разлику од њих вијест о званичном прекиду такмичења у Бањалуци је дочекана са задовољством. Први човјек Борца Саша Кондић поручио је да му је драго што је титула враћена у њихове руке, али и да му је жао што првенство нису одиграли до краја па да на паркету још једном докажу да су најбољи.

- Постоји рок за жалбу од осам дана, али о томе ће размишљати надлежни органи у савезу, а што се нас тиче увијек ћемо подржати све одлуке које иду у корист рукомета - поручио је Кондић.

Према његовим ријечима, у Борцу су увелико окренути планирању активности и прављењу екипе за наредну сезону. За сада је познато да су екипу напустили Бојан Рађеновић и Стефан Миљковић, који ће данас и званично приступити Војводини, Вукашину Ракоцији, Гиљерме де Соуза већ је прешао у Татран, а уговори су истекли Немањи Вучићевићу и Владану Ђурђевићу. Мало је вјероватно да ће њих двојица остати у клубу, а томе је близу Милан Дакић, који је већ почео разговоре о продужетку сарадње са Борцем.

- Све ће зависити од буџета којим ћемо располагати. Имамо контакте са руководством СЕХА лиге, али још ништа није договорено. Сигурно је то да смо обезбиједили наступ у Челенџ купу, гдје бисмо кренули од другог кола. За евентуално учешће у СЕХА лиги морамо имати квалитетан тим који би могао да се достојно супротстави осталим ривалима, а за тако нешто су нам потребна средства. Већ сам о теми подршке разговарао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и договорено је да рачунамо и планирамо СЕХА лигу - закључио је први човјек новог-старог шампиона БиХ.

Списак лијепих жеља

Предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић тврди да је комесар Премијер лиге Срђан Јовић поступио на једини могући начин, поштујући Статут, пропозиције и закон.

- Нема ту много приче, Јовић је урадио све у складу са пропозицијама такмичења. Ми у РСРС имамо јединствен став док у ФБиХ имају неколико различитих, у зависности коме шта одговара. У принципу, све је то тамо само “списак лијепих жеља”. Уосталом, имамо потписан уговор о такмичењу за наредну сезону и тога ћемо се придржавати - категоричан је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана