Борац први у реду чекања

Милан Зубовић
Борац први у реду чекања

БАЊАЛУКА - Кошаркашки клуб Борац први је у реду чекања специјалне позивнице за наступ у Другој АБА лиги идуће сезоне, а двије су опције како би она могла да стигне на адресу Бањалучана.

По првом сценарију “црвено-плави” ће добити вајлд кард уколико Приморска не достави финансијске гаранције да ће завршити сезону јер се налази у веома великим новчаним проблемима, а Кошаркашки савез Словеније избацио их је у четврти ранг такмичења јер није добио лиценцу. Управа екипе из Копра наводно чека инвеститоре из Кине, али је тешко очекивати да вишемјесечни проблеми буду ријешени у наредних десетак дана. У том случају мјесто Приморске попунио би МЗТ, а Борац би играо умјесто Скопљанаца. По другом, Бањалучани ће постати чланови Друге АБА лиге уколико неки друголигаш напусти такмичење, а то би врло лако могао бити Ловћен, који има одређених проблема. Приморској је остављен рок до средине јула да достави новчане гаранције, када је на распореду нова сједница Скупштине АБА лиге и када је заказан жријеб. Уједно, сви клубови Друге АБА лиге до тада би требало да потврде свој наступ јер уколико одустану током сезоне, чека их новчана казна и забрана наступа у наредних пет сезона.

Бањалучани су били међу пет заинтересованих клубова који су добили специјалне позивнице за наступ у Другој АБА лиги након што је она проширена са 12 на 14 клубова. Предност у односу на “црвено-плаве” добили су Подгорица, Студентски центар, такође из Подгорице, који је развојни тим Будућности, земунска Младост (развојни тим Партизана) и Слобода из Тузле. Из “црвено-плавог” табора нису жељели да се оглашавају јер нису добили никакав званичан допис од челника АБА лиге па не желе да спекулишу о могућем наступу који је више него изгледан.

Екипа која је постала шампион Републике Српске и стекла право наступа у Лиги БиХ идуће јесени, након седам година избивања, послата је на одмор и ново окупљање заказано је за крај јула. Са каквим саставом ће тренер Марко Шћекић започети припреме, зависиће од такмичења у којима буду наступали. Сигурно је да ће бити потребан шири и квалитетнији ростер ако буду играли у Другој АБА лиги, а према незваничним информацијама, већ су успостављени контакти са неколико играча који су заинтересовани да дођу у екипу уколико она буде играла у другом разреду на Јадрану.

Преговори

Управа тренутно преговара са играчима из прошле сезоне, док је капитен Небојша Павловић отишао у Француску. Према ранијим најавама, требало би да дође до сарадње са Игокеом, која би послала неколико играча на позајмицу, мада ће о томе бити више ријечи послије наредне сједнице Скупштине АБА лиге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана