Борац и даље у игри за наступ у Другој АБА лиги

М. З.
Борац и даље у игри за наступ у Другој АБА лиги

БАЊАЛУКА - Да ли ће Кошаркашки клуб Борац добити специјалну позивницу за наступ у Другој АБА лиги биће познато средином јула, до када је руководство регионалног такмичења дало рок Приморској да достави финансијске гаранције да без проблема може завршити сезону 2020-21. у Првој АБА лиги.

Наступ бањалучког тима директно је у вези са словеначким. Наиме, екипа из Копра у великим је финансијским проблемима и Кошаркашки савез Словеније избацио их је из првог у четврти ранг такмичења, јер нису обезбиједили лиценцу за наредну сезону. Стога се може очекивати да не заигра у елитном јадранском разреду, јер према пропозицијама такмичења сваки члан АБА лиге мора наступати у највишем рангу свог националног првенства. Уколико Приморска не достави гаранције АБА лиги биће избачена из такмичења и њено мјесто попуниће МЗТ-у из Скопља, који је био трећепласирани на табели Друге АБА лиге прошле сезоне прекинуте због пандемије вируса корона.

У том случају остаће једно непопуњено мјесто у Другој АБА лиги, која је проширена са 12 на 14 клубова и оно би требало да припадне Борцу, који је први на листи чекања. Бањалучани су били једна од пет заинтересованих екипа за наступ, а због проширења лиге специјалне позивнице послате су земунској Младости, подгоричком Студентском центру, Подгорици и тузланској Слободи те се може очекивати да их они прихвате. Поред поменута четири клуба која су добила валд кард Другу АБА лигу, за сада, чине МЗТ, Работнички, Сутјеска, Ловћен, Хелиос, Горица, Слобода Ужице, Златибор, Спарс и Широки. Такође постоји шанса да Ловћен одустане од такмичења па да Борац попуни мјесто, мада је већа вјероватноћа да то буде након одустајања Приморске и селидбе МЗТ-а у виши ранг.

Током сједнице Скупштине највише расправе изазвао је приједлог Партизана да ФМП буде избачен из лиге. "Црно-бијели" су то тражили због сукоба интереса, јер је, како они тврде, у оба клуба главни Небојша Човић, а нигдје на свијету није дозвољено да два тима једног власника буду у истом такмичењу. Према неким наводима тај приједлог није ни разматран, јер није уврштен у дневни ред, док је према другима расправа постала тако жестока да су појединци пријетили напуштањем видео-сједнице ако ФМП остане, а други да ће отићи ако ФМП буде избачен па је остао статус кво. Планирано је да лига почне 19. септембра, док је жријеб средином јула.

 

Без Суперкупа

Суперкуп АБА лиге, који је служио као увертира за нову сезону, неће бити игран ове године због ситуације проузроковане вирусом корона. Такмичење осам клубова требало је да буде одржано у Подгорици од 13. до 16. септембра, али од тога нема ништа. Прошле године славио је Партизан, прије њега најбоља је била Цедевита, а премијерно издање у Лакташима освојила је Црвена звезда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана