Бокс у РС морамо приближити Србији

Милан Зубовић
Бокс у РС морамо приближити Србији

БАЊАЛУКА - Бокс није умро и никада неће умрети док је ентузијаста и враћа се из нокдауна, што је у карактеру људи тог спорта, ријечи су предсједника Боксерског савеза Србије Ненада Боровчанина послије посјете БК Славија за који је некада наступао.

Бањалучки клуб ове године организовао је турнир “Великани Славије” који је наставак Меморијала “Радован Бисић”, док Боровчанин има идеје за идућу годину те је понудио конкретну логистичку помоћ.

- Следеће године доћи ће репрезентација Србије и искористићу свој углед да клубови из Русије, Украјине, Италије, Француске који долазе на “Београдског победника” или “Златну рукавицу” буду на турниру у Бањалуци. Уједно, у плану нам је да организујемо и телевизијску продукцију и то подигнемо на виши ниво - рекао је Боровчанин.

Жеља му је да начин рада из Србије приближи раду у Републици Српској, гдје је бокс у силазној путањи.

- Нама је помогао председник Александар Вучић и да није њега, не бисмо остваривали добре резултате. Разговарао сам са Милорадом Додиком да направимо план како да бокс подигнемо на виши ниво и да постане на нивоу система у Србији. Битно је да сарађујемо зато што ми у Србији једини у Европи имамо сарадњу са руском боксерском федерацијом и планирамо да неколико тренера из Српске пошаљемо у Русију и организујемо братимљење Славије са неким московским клубом - казао је Боровчанин.

На челу БСС налази се посљедње двије године током којих је покренут низ пројеката.

- Један од циљева нам је оживљавање центара које су имале добре школе бокса, што подразумева квалитетан приступ у педагошком, затим и спортском раду, да деца која уђу у салу изађу као бољи људи, а потом и као боксери. Много нам је важно ово прво јер ако од њих створимо марљиве и вредне момке, сигуран сам да ће постати добри боксери. То желимо да пренесемо у Бањалуку и заједно са медијима покренемо кампању те посетимо основне и средње школе како бисмо деци приближили бокс те га омасовили - истакао је Боровчанин.
 

Шампиони

Квалитет бокса у Србији иде узлазном путањом, а мечеви лиге преношени су на телевизији, док су дворане све пуније, а 96 клубова покренуло је школе бокса.

- Жеља ми је да Славија у будућности има шампионе и да ти шампиони добију држављанство Србије па да бране боје Србије на међународним такмичењима. То дугујем Бањалуци, где сам постао шампион Европе, ово је мој простор и ово је мој народ који воли бокс и Србију - рекао је Боровчанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана